PRIČE

VEDRI DUH

Civilni i vojni zrakoplovi baš kao i svemirski brodovi lete i putuju danas najvećom mogućom brzinom. Nerijetki su, pa gotovo i česti incidenti sudara s pticama u zraku što ponekad završava i tragično, naravno, pogotovo za ptice. Otuda je rođena potreba simulilacije tih sudara kako bi se ispitala čvrstoća vjetrobrana. Stoga su znanstvenici iz NASA-e razvili pištolj izrađen posebno za lansiranje (mrtvih) pilića na vjetrobranska stakla.

Britanski inženjeri čuli su za pištolj i bili su željni iskušati ga na vjetrobranima svojih novih brzih vlakova. Dogovoreno je i Ameri su im posudili taj pištolj. No, kad je pištolj ispaljen, inženjeri su ostali šokirani dok je piletina izletjela iz cijevi, udarila u vjetrobran vlaka otpornog na udarce, razbila ga u komade, probila se kroz upravljačku konzolu, prelomila inženjerov naslon na dva dijela i ugradila se u stražnji zid kabine.

Užasnuti, Britanci su NASA-i poslali izvještaj o katastrofalnim rezultatima eksperimenta, zajedno s nacrtima vjetrobrana, i zatražili prijedloge od američkih kolega.

NASA-in odgovor bio je samo jedna rečenica: "Odmrznite piletinu".