PRIČE

VEDRI DUH

U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama. I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost. I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi.

I naradi se Bog sve tako do šestog dana. A šestog dana na svoju sliku stvori Bog čovjeka, muško i žensko stvori ih i nadjenu im ime Adam i Eva. I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji."

Bog postavi Adama da upravlja Zemljom i njegova je prva zadaća bila da svakoj životinji dade ime. Adam je vrlo brzo primijetio da su sve bile u paru. Možete li zamisliti kako pita Boga: "Oče, a gdje je moj par?" Bog spusti malo anestezije, operativni zahvat u predjelu rebara i kad se Adam probudio, bila je tu - Eva, najljepša žena koja je ikad živjela na Zemlji. Zamislite njegove usklike kad ju je ugledao "Oho! Oho! Je li ona stvarna? Hvala Ti, Oče!" Kakav prekrasan rođendanski i novogodišnji poklon umotan u prelijepu i ljupku damu! Ali to nije bilo sve.

Bog je odmah poveo Adama i Evu u njihov dom u vrtu, u Eden. Te večeri, kad se sunce spuštalo, Bog ih upozna s ljepotama prve subote na Zemlji. U to se ubrajao poseban doživljaj vrhunske i trajne zajednice, savršeni spokoj i ljubav. Sve stvoreno radovalo se u nepomućenoj sreći.

Pozove tad Gospod Adama i reče mu: "Idi i poljubi Evu!"

- A što znači poljubiti?

Gospod objasni Adamu kako se to radi, i ovaj ode do Eve. Ubrzo se vrati i reče: "Gospode, ovo je bilo jako lijepo, tako sočno!"

- Znao sam da će ti se dopasti. Idi sad i miluj Evu!

- A što znači milovati?

Gospod sad objasni Adamu kako treba milovati. Ovaj potvrdi da je shvatio, ode Evi i nakon nekog vremena eto njega. Sav ushićen prozbori:

- Gospode, milovanje je mnogo ljepše i sadržajnije od ljubljenja. Sva čula mi trepere!

- Znao sam da će ti se dopasti. Idi sad i vodi ljubav s Evom!

Na pitanje što to znači "voditi ljubav" i kako se to radi Bog mu strpljivo i potanko objasni radnje koje predstavljaju vođenje ljubavi. Adam sav sretan odjuri do Eve, ali se snužden i razočaran vrati već nakon nepunog minuta.

- Gospode, molim Te a što znači "Boli me glava"...?