PRIČE

VEDRI DUH

Morris i njegova supruga Esther svake su godine odlazili na okružni sajam, gdje je uz mnogo robe bilo i dosta zabave. Godinama je Morris gledao helikopter koji uzlijeće s putnicima i voza ih iznad grada. Svake bi godine Morris rekao: "Esther, volio bih se jednom voziti u tom helikopteru".

Esther je uvijek odgovarala: "Znam Morrise, ali ta vožnja helikopterom je 50 dolara - a 50 dolara je 50 dolara".

Jedne godine Esther i Morris otišli su na sajam, a Morris je rekao: "Esther, imam 85 godina. Ako se sad ne budem vozio helikopterom, možda nikad neću dobiti drugu priliku."

Esther je odgovorila: "Morris, zaboga, taj helikopter košta 50 dolara - a 50 dolara je 50 dolara".

Pilot je čuo ovaj razgovor i prišao im prozborivši: "Ljudi, pa dogovorit ćemo se. Povest ću vas oboje na vožnju. Ako možete šutjeti cijelu vožnju i ne progovoriti ni riječ, neću vam naplatiti ni centa! Ali ako kažete jednu jedinu riječ, to je 50 dolara."

Morris i Esther su se samo zgledali i brzo složili. Helikopter se vinuo put nebesa s ovo dvoje putnika. Pilot je izvodio sve vrste manevara koje je umio: okomito- horizontalno, gore - dolje, naprijed - nazad, lijevo - desno ... ali nije se čula ni riječ. Uvijek iznova je izvodio svoje smione poteze, ali i dalje ni riječi. Kad su sletjeli, pilot se okrenuo Morrisu i rekao: "Zaboga, učinio sam sve što sam mogao da vas natjeram da viknete, ali niste. Zaista sam impresioniran!"

Na to mu Morris tiho odgovori: "Pa da vam iskreno kažem, skoro sam rekao nešto kad je Esther ispala iz helikoptera, ali znate - 50 dolara je 50 dolara."