PRIČE

VEDRI DUH

Ovo je pismo koje je napisao jedan regrut da bi se oslobodio služenja vojnog roka u Italiji:

Poštovani gospodine ministre odbrane!

Dozvolite mi da Vam iznesem neke činjenice, koje će Vam mnogo štošta objasniti u rješavanju mog slučaja. Trenutno čekam poziv za odsluženje vojnog roka u talijanskoj vojsci.

Imam 24 godine i oženjen sam 46-godišnjom udovicom, koja ima 25-godišnju kćerku. Tu kćerku je oženio moj otac. Tako je otac postao moj zet, jer je oženjen kćerkom moje žene. Istovremeno je kćerka moje žene postala moja maćeha.

U siječnju smo moja žena i ja dobili sina, postao sam otac. To dijete je brat žene moga oca, dakle šogor moga oca. Ali istovremeno je i moj ujak, jer je brat moje maćehe, to jest moj sin je istovremeno i moj ujak. Dva mjeseca kasnije je i žena moga oca dobila kćerku, koji je moja sestra, pošto je kćerka moga oca, ali pak također i moja unuka, pošto je kćerka ženine kćerke. Dakle, ja sam brat moje unuke i pošto je muž majke neke osobe istovremeno njen otac, iz toga slijedi, da sam otac kcerke moje žene, to jest i brat njene kćerke. Dakle ja sam svoj vlastiti djeda!

Ovim obrazloženjem, poštovani gospodine ministre, Vas molim da me oslobodite vojne obaveze, pošto po zakonu, otac, sin i unuk ne mogu istovremeno služiti vojni rok.

Molim za razumijevanje i povoljno rješenje mog slučaja!

(U aktima ovog mladića je pisalo: Osoba je razriješena vojne obaveze zbog psihičkih poremećaja i mentalne nestabilnosti, koji su posljedica nesređenih porodičnih odnosa!).