PRIČE

VEDRI DUH

Seljak se vraćao pješke u svoje selo. Usput je kupio jednu kantu za vodu, kantu boje, dva pileta i jednog gusana, sve živa perad. Kad je izišao iz trgovine, zastao je i počeo razmišljati kako će sve ovo što je kupio donijeti kući. I dok je tako mozgao, pojavi se neka žena i upita ga za put u selo koje se nalazilo blizu njegovog sela.

- Baš dobro, - kaže seljak, - na mom imanju ima jedan poprečni put koji vodi pravo do tvog sela. Ja bih te mogao odvesti do tamo, ali još ne znam kako ću i sam stići kući sa svim ovim teretom.

Žena mu predloži: - Stavi kanistar s bojom u kantu i nosi kantu u jednoj ruci, gusana u drugoj ruci, a piliće stavi ispod svake ruke po jedno.

- Puno ti hvala! - odgovori čovjek i njih dvoje krenu zajedno put pod noge.

Nakon nekog vremena čovjek reče: - Hajde da skratimo put i pođemo ovom prečicom koja vodi kroz šumu, jer ćemo tako dobiti mnogo više na vremenu.

Žena ga pogleda s izvjesnim oprezom, i odgovori: - Ja sam sama s tobom i ne mogu se obraniti. Kako mogu biti sigurna da me ti, kad uđemo u šumu nećeš silovati?

- Ja teglim kantu, pun kanistar, dva pileta i gusana. Kako bih to mogao učiniti s tobom sa svim ovim teretom na rukama? Ako pustim gusana i piliće, pobjeći će mi svi!

- Vrlo jednostavno, - nestrpljivo će ona. - ti staviš gusana na zemlju i pokriješ ga kantom, kanister s bojom staviš na kantu kao sigurnost da gusan ne pobjegne...

- A ova dva pilića?

- Ja ću ih držati !