PRIČE

VEDRI DUH

Kćerka se požalila svom ocu na težak život rekavši mu kako ne zna više kako da se suprotstavi životnim problemima i teškoćama, kako nema više snage za borbu; jer čim riješi jedan problem, već je pred njom drugi i teži od prethodnog.

Njen otac, koji je bio kuhar po zanimanju, sasluša je te primi za ruku i povede ju je u kuhinju.

Uzeo je tri lonca, napunio ih vodom i stavio ih na vatru. Za kratko vrijeme voda u posudama počela je ključati. U prvi lonac je stavio mrkvu, u drugi jaje, a u treći nekoliko zrna kave. Zatim ih je ostavio da se kuhaju neko vrijeme.

Kćer se nije mogla strpjeti, jer nije znala što to njen otac tim postupkom želi reči ili dokazati.

Nakon nekog vremena otac je isključio peć, pa je izvadio mrkvu iz vode i stavio je u posudu, a isto je uradio s jajetom i kavom.

Pogledao je svoju kćer i upitao: "Što vidiš?"

- Vidim mrkvu, jaje i zrno kave, odgovorila je.

Zatražio je od nje da opipa mrkvu i osjetila je da je mrkva jako meka i krhka. Onda je zatražio da oguli jaje i vidjela je da je ono tvrdo i skuhano. Rekao joj je da pomiriše kavu, a ona se nasmiješila kad je osjetila njen bogati miris.

- Ali što sve ovo treba značiti?, upitala je začuđeno.

- Znaj, kćeri moja, da su i mrkva i jaje i kava prošli kroz isto stanje, boreći se s istim neprijateljem -'ključalom vodom', ali se svako od njih suprotstavio na različit način. Mrkva je bila tvrda i jaka, ali je vrlo brzo omekšala i oslabila u ključaloj vodi. Jaje je čuvala njegova jaka ljuska, ali ne zadugo i ono se skuhalo u vreloj vodi i promijenilo iz tečnog u tvrdo stanje. Dok je kava sasvim drugačija. Njeno zrno je ostalo isto, naprotiv - ona je uspjela promijeniti vodu! A ti??

Da li si mrkva koja je naizgled jaka, ali, čim naiđeš na manje prepreke i teskoće, oslabiš i gubiš snagu?

Ili si jaje mekog srca koje, kad naiđe na probleme, postaje jako. Tvoja ljuska (vanjski izgled) se ne mijenja, ali se mijenja tvoja unutrašnjost tako da tvoje srce postaje tvrdo, jako i gorko?

Ili si zrno kave koje izmijeni vrelu vodu (a ona je izvor bola) tako što je čini ukusnom i daje joj ugodan miris. Ako si kao zrno kave, ti svoju okolinu činiš boljom, vrjednijom, ti teškoću sebi preoblikuješ u olakšanje umjesto teškoće i problema, brige i tuge.

Razmisli, kćeri moja, kako ćeš se suočiti sa svim problemima i teskoćama ovoga svijeta - kao mrkva, jaje ili kava??