PRIČE

VEDRI DUH

Čuvala mati kćer osamnaest godina od svakojakih napasti, a osobito onih muške prirode. Napuni djevojka 18 godina i shvati mati da je mora pustiti u život. No odluči je otvoreno posavjetovati kako da se odnosi s tim muškim napastima.

- Slušaj kćeri. Sad si punoljetna, no bez dovoljno iskustva u onim stvarima. Pa poslušaj majku. Sad ću te pustiti, ali moraš paziti na neke stvari: Kad nađeš muškarca s kojim bi htjela biti kao prvo mora biti štedljiv, kao drugo mora biti priglup i kao treće mora biti nevin. Takovom ćeš biti najbolja koja postoji i moći ćeš njime vladati.

Obeća kćer da će do riječi poslušati majčin savjet. Spremi se ona i krenu u provod. Ode ti kćerka i nema ti nje tri dana. Vrati se i onako s vrata uzbuđenim glasom zadovoljno priopći majci.

- Majko moja poslušala sam te kako si mi rekla. Odem ti ja u disko i priđe ti meni jedan momak, malo ti zaplešemo, uhvati me on za rukupa ravno u neki motel. Umjesto da uzme dvokrevetnu sobu on uzme jednokrevetnu - znači štedljiv je. Umjesto da mi stavi jastuk pod glavu, on mi ga stavi pod dupe - znači glup je. Ali, mama, kad ga izvadi, a ono on nov u celofanu neotpakiran! Hvala ti na tvojim mudrim savjetima.