PRIČE

VEDRI DUH

Jedan poznati govornik je jedan svoj seminar započeo tako, da je u ruci držao novčanicu od 50 eura. U prostoru, gdje je bilo nazočnih 200 slušatelja, pitao je: - Tko od vas želi ovu novčanicu?

Ruke su se počele dizati u zrak.

Rekao je: - Prije nego vam dam ovu novčanicu, dozvolite mi da napravim sljedeće. Pritom je zgužvao novčanicu i ponovo je dignuo u zrak.

Upitao je: - Tko još uvijek želi ovu novčanicu?

Ruke su još uvijek bile u zraku.

- A što ako napravimo ovo? - bacio je novčanicu na pod i počeo je gaziti, a potom je pokupio izgužvanu i uprljanu.

- Tko je od vas želi sada?

Ruke su još uvijek bile u zraku.

- Prijatelji moji, danas smo naučili veoma dragocjenu lekciju - rekao je: - Bez obzira što napravim s novcem, još uvijek ga želite, jer novčanica nije izgubila svoju vrijednost. Još uvijek je vrijedna 50 eura.

U životu mnogo puta padnemo, budemo izgužvani, ozlijeđeni i na tlu, u prljavštini; i sve to zajedno sa odlukama koje donosimo i okolnostima u kojima se nađemo. I tada mislimo, da ne zavrjeđujemo ljubav, toplinu i da smo nevrijedni sami sebe. Međutim, neovisno na to što se je dogodilo ili što će se dogoditi s vama, nikada nećete izgubiti svoju istinsku vrijednost. Uprljani ili čisti, izgužvani ili posve uređeni, još uvijek ste neprocjenjivi… osobito za one koji vas vole. Veličina našeg života ne izvire iz toga, što napravimo ili koga poznajemo, već prema onome što smo mi. Vi ste nešto posebno, ne zaboravite to - NIKADA!"