PRIČE

VEDRI DUH

Gospodin Ivan starac od 92 godine, malen rastom, dobro držeći i ponosan, svakog je jutra u osam sati bio kompletno obučen. Sa urednom frizurom i savršeno obrijanim licem, iako skoro sasvim slijep, danas se doselio živjeti u starački dom.

Njegova žena nedavno je umrla i time selidbu u dom učinila neophodnom.

Poslije mnogo sati strpljivog čekanja u holu doma, ugodno se nasmiješio kada su mu rekli da mu je soba spremna.

Dok je upravljao svojom hodalicom ka liftu, domaćica mu je opisivala njegovu malu sobu, sav namještaj uključujući i rolete koje su bile na prozoru.

"Sviđa mi se" rekao je sa entuzijazmom osmogodišnjaka kome su upravo pokazali novog psića.

"Gospodine Ivane, još uvijek niste vidjeli sobu, pričekajte još malo."

"To nema nikakve veze s ovim" odgovorio je. "Sreća je nešto o čemu odlučujete unaprijed. Da li će mi se sviđati soba ne zavisi od toga kako je raspoređen namještaj već kako ja rasporedim svoje misli... Već sam odlučio da mi se sviđa. To je odluka koju donosim svakoga jutra kad se probudim.

Ja imam izbor: mogu provesti dan u krevetu brojeći teškoće koje imam sa dijelovima tijela koji više ne rade, ili mogu ustati iz kreveta sretan zbog onih koji još uvijek rade.

Svaki dan je poklon, i dok su mi oči otvorene, mislit ću na novi dan i na sve sretne uspomene koje sam doživio.

Baš za ovo doba svog života. Starost je kao bankovni račun. Sa njega podižete ono što ste uložili. Moj savjet vam je da uložite mnogo sreće u banku sjećanja!

Hvala vam za vaš udio u banci sjećanja. Ja još uvijek ulažem!!"