PRIČE

VEDRI DUH

Njegovo ime je bilo Fleming, i bio je siromašan škotski seljak.

Jednog dana, dok je radio da bi stvorio egzistenciju za svoju obitelj, začuo je vapaj za pomoć koji dolaze iz obližnjih močvara...Bacio je alat i otrčao do močvare. Tamo je, do struka u crnom mulju, bio prestravljeni dječak, vrišteći i boreći se da se oslobodi. Farmer Fleming je spasio dječaka od onoga što bi se moglo opisati kao spora i zastrašujuća smrt.

Sljedećeg dana, otmjena kočija se pojavila u dvorištu skromne Flemingove kuće. Elegantno obučeni plemić sišao je iz kočije, te se predstavio kao otac dječaka kojega je farmer Fleming jučer spasio.

- Želim Vas nagraditi, rekao je plemić. Spasili ste život mog sina.

- Ne, ja to ne mogu prihvatiti, odgovorio je škotski seljak ponosito, odbijajući ponudu.

U tom trenutku, farmerov sin se pojavio na ulaznim vratima kuće.

- Da li je to Tvoj sin? upita plemić

- Da - ponosno je odgovorio farmer

- Imam prijedlog za Vas - reče plemić. Dopustite mi da mu pružim obrazovanje koje će imati i moj sin. Ako je na svog oca, on će, bez sumnje, izrasti u čovjeka na kojeg ćemo obojica biti ponosni. I to je i učinio...

Sin seljaka Fleminga je pohađao najbolje škole i u roku diplomirao St. Marys Medicinsku Akademiju u Londonu, te je postao poznat širom svijeta kao - Sir Alexander Fleming, pronalazač penicilina.

Godinama kasnije, sin onog istog plemića čijeg je sina spasio farmer Fleming zaradio je tešku upalu pluća, koja je u ta vremena bila isto što i smrtna kazna.

Ono što mu je u tom trenutku spasilo život bio je penicilin.

Pitate se kako se zvao taj plemić?

- Lord Randolph Churchill...

A kako li se zvao njegov sin?

- Sir Winston Churchill.

Netko je nekada rekao: ČINI DOBRO - VRATIT ĆE TI SE ! ( Da, i: ČINI ZLO, NADAJ MU SE... )