PRIČE

VEDRI DUH

Prema pravilima Raja jednom u tisuću godina na Zemlju se reinkarnacijom vraća jedan od štićenika koji je to svojim djelima po utvrđenim kriterijima najviše zaslužio.

Na određeni dan nakon proteka od tisuću godina od posljednje reinkarnacije Sveti Petar se obrati okupljenima svečanim glasom:

- Uvaženi stanovnici neba! Došao je dan da reinkarnacijom vratimo na zemlju jednog od naših štićenika. Poslije dugog vijećanja odlučili smo da to bude veliki znanstvenik Albert Einstein!

Nebom se prolomi gromoglasan aplauz.

- Naš štićenik po pravilima može izabrati državu za svoj novi život - podsjetio je Sveti Petar. - Dakle, gospodine Einstein, možete li nam reći, koji je Vaš izbor?

Albert Einstein je izgledao jako raspoložen.

- Moj izbor je država Hrvatska! - ispalio je odlučno.

Nastupila je napeta tišina. Sveti Petar se diskretno prekrižio.

- Gospodine Einstein - jedva je progovorio - ovo je vrlo važan trenutak. Vi birate državu u kojoj trebate provesti svoj novi poklonjeni život, koji ste pošteno zaslužili svojim djelom. Znači, možete izabrati bilo koju zemlju na svijetu, bilo koji ambijent, klimu, more, plaže, palme...

- Ja sam odlučio! - prekinuo ga je odlučno Einstein. - Želim živjeti u Hrvatskoj!

Sveti Petar je izgledao prilično skrhan.

- Pa dobro... zašto?

Einstein  je sijao od sreće. Već dugo se nije tako osjećao, čak od trenutka kad je svojom teorijom relativnosti postavio temelj razvoju teorijske fizike, te objasnio filozofsku koncepciju prostora i vremena tako da se njegovom jednadžbom E=mc2 koriste čak i na nebu. Stoga zadovoljno i samouvjereno prozbori:

- To je jedina zemlja na zemaljskom svijetu u kojoj je sve relativno!