PRIČE

VEDRI DUH

Sv. Petar i Bog planiraju godišnji odmor, ovaj puta negdje u solarnom sustavu.

Petar:

- "Bože, hoćemo li na plavetnu planetu nazvanu imenom rimske božice ljepote Venere, koju ljudi zovu i lijepim imenom Danica?"

Bog:

- "Ma nećemo, tamo je prevruće. Sjećam se prošli puta bilo je 500 °C, previše ugljikovog dioksida, ne mož' disat, ko će to izdržat. To ti nije mjesto za odmor"

- "Možda zato što je prebliže Suncu. A hoćemo li onda na udaljeniji Saturn, predivni planet sa sedam planetarnih prstenova i 62 prirodna satelita. Usudio bih se reći božanstveni pogled, pogled primjeren upravo Vama".

- "Ma di tamo, tamo je mračno, hladno, jaki vjetrovi, oluje, sloj sumaglice zastire pogled u dubinu, vlažno. A od helija, sjećam se, glas mi se promijenio i postao piskutav gotovo dječji. Sateliti su druga priča, ali koji? No, uostalom, nećemo ni tamo."

Petar već u mukama, ne zna što da predloži:

- "Možda je to predaleko od Sunca. Pa da, uostalom on spada u plinovite planete. A da idemo bliže Suncu - recimo na Mars - lijepi krajolici, izvanredna crvena boja, prihvatljiva klima ...

- "A pješčane oluje? Ma gdje ćeš na Mars. Tamo je i njegovim stanovnicima život dopizdio pa su svi prebjegli na Zemlju."

- "A hoćemo li onda na Zemlju?" olakšano će Petar.

- "Ma jesi ti lud. Tamo sam prije 2000 godina bio s nekom Marijom, a svi i dan danas pričaju o tome!"