PRIČE

VEDRI DUH

Išli tako jednom putem otac i njegov sin, momčić od desetak godina, i vodili sa sobom magarca. Pošto je otac bio prilično star i noge su mu popuštale, on uzjaše magarca, a sin dohvati uzde i tako stigoše do jednog sela. Seljani koji bijahu radoznali, u čudu pogledavahu u njih.

"Vidi, vidi" reče jedan, "stari se uprtio na magarca, a dijete neka hoda. Silazi s tog magarca, starkeljo ionako si dosta ga jahao, i stavi to dijete, vidiš da je umorno, a i magarac je skoro svisnuo pod tvojom težinom."

Oni poslušaše i učiniše tako. Put ih je vodio dalje i uskoro stigoše do drugog sela. Mještani čim ih ugledaše stadoše se križati .

"Vidi, uprtio dijete, a on neka hoda. Silazi sa tog magarca," povikaše svi u glas, "derište jedno, zar ti nije žao svoga oca, da ovako star i nemoćan mora hodati?"

Sin se posrami i siđe, i čim su zamakli putem, odlučiše oboje sjesti na magarca, misleći da će tako zadovoljiti narod. No čim stigoše u sljedeće selo svi mještani izađoše na cestu i stadoše na njih vikati neka siđu s tog jadnog magarca, zar im nije žao životinje, uprtili se oboje na nju, a magarac jadan samo što nije lipsao...

I naši putnici se posrame te siđoše i krenuše dalje.

Onda im padne na pamet ideja, da uprte tog malog magarca. Dohvate svatko od njih po dvije noge, privezoše ih u paru na dva debela štapa, i, iako se magarac otimao, uspješe u svom naumu. Zatim otac prebaci štap s prednjim nogama magarca na svoja leđa, a otraga išao njegov sin noseći zadnji kraj jadnog, visećeg magarca. I tako, stigoše u zadnje selo, na svome dugom putu.

Čim su ušli, stade smijeh i galama. Svi se seljani skupiše oko njih vičući im da su potpuni luđaci, šta li to rade s jadnim magarcem, umjesto da ga jašu oni ga uprtili na leđa.

Otac se naljuti, baci magarca na zemlju, i počevši ga driješiti poviče:

- Ja sam luđi i od ovoga magarca, jer hoću cijelome svijetu da ugodim! Od sada ću sa svojim magarcem činiti što je meni volja, a ljudi neka govore što im je drago.

Tako otac uzjaše magarca, a sin krene pješice pored njega kući.

Pouka:

Pokušavate li se svidjeti svim ljudima ili bolje reći nastojite li svima udovoljiti kako bi bili zadovoljni s vama, sjetite se: Još se nije rodio onaj koji je svima udovoljio.