PRIČE

VEDRI DUH

Spremajući se za posao, jedno jutro otac prolazi pored sinove sobe i čuje kako sin moli: "Blagoslovi Bože mamu, tatu i baku. Zbogom djede."

Otac pomisli kako je to jako čudna molitva, pogotovo ujutro, ali zaboravi na nju.

Kad, sljedećeg jutra djed umre! Pa, bio je već u godinama, pomisli otac opraštajući se od djeda.

Tek je kojih pola godine prošlo o djedove smrti, jedno jutro otac ponovo čuje molitvu iz sinove sobe: ''Blagoslovi Bože mamu i tatu. Zbogom bako."

Sljedećeg jutra u krevetu pronađoše tijekom noći preminulu baku. Otac se prisjeti sinovih molitvi te se zabrine, jer očigledno je da klinac ima natprirodne sposobnosti. No to je bilo toliko čudno da se ne usudi podijeliti svoja razmišljanja sa ženom. No, prolazi vrijeme i on zaboravi na taj događaj.

Prošla godina dana kako su ispratili baku, a mali se ponovo moli i otac čuje : "Blagoslovi Bože moju dragu mamu. Zbogom oče."

Otac pretrnu. Sada je bio definitivno siguran - on je na redu. Ustade rano ujutro, ode u kancelariju, nikog ne prima. Odluči se oprostiti od života, ode u grad i napije se k'o svinja. Obiđe sva mjesta koja su mu u životu išta značila i uvečer se mrtav pijan vrati kući. S vrata ga žena napadne: ta gdje je tako dugo, ta što se tako oroljao k'o svinja...

Tek pomalo svjestan da je preživio dan, otac je smiruje: "Ma pusti ženo, imao sam užasan dan".

-"Ti si imao užasan dan? Što da ja kažem? Meni je jutros poštar umro pred vratima!"