PRIČE

VEDRI DUH

Nakon oproštajne zabaver od šefa koji odlazi iz firme, dolazi novi. Starog su zaposleni obožavali, a za novog su čuli da je strašan - poznat po svojim tvrdim stavovima i metodama, autoritativan i autoritaran, beskompromisan i izravan. Što na umu to ti kaže, kada kaže to mora biti učinjeno.

Ponedjeljak, jutro. Stigao novi šef. U prolazu tek da je odzdravio, orlovskim pogledom odmjerio zaposlene i zatvorio vrata za sobom. Šetka se prvi put po kancelariji i razmišlja o načinu uspostave reda jer je čuo da je stari šef bio previše popustljiv tako da su se zaposleni opustili. Izlazili s posla, jeli na poslu, pričali, pili kavu i sve tako do kraja dana.

Spreman za lekciju, izađe namrgođen iz kancelarije i spazi mladića kako se nonšalantno naslonio na zid i bleji u prazno. Prepozna to kao pravu priliku da, za primjer drugima, pokaže kako se s njim ne valja šaliti i da je radna disciplina uvjet ostanka u firmi. Zato mu priđe i upita ga:

- Čuj mladiću, kolika ti je mjesečna plaća?

- 400 eura, odgovori mladić

- Evo ti 800 eura za dva mjeseca i gubi se odavde, da te više nikada ne vidim!!! - izdera se na njega, izvadi iz džepa novac i tutne mu ih u ruku.

Tip zausti da nešto kaže, ali šef mu ne dade već zaurla: Uzmi novce i gubi se. Odmah!!!

Mladić slegne ramenima, uzme novce i ode.

Ostali zaposleni šutke u nevjerici zaprepašteno promatraju prizor, ali šef se ne obazire. Svima je pokazao na čemu su od samog početka. Gordo uzdignute glave ipak ih upita:

- A, što je ona ljenčina radila u firmi?

Zaposleni se zgledaju, tek se tajnica odvaži pa reče: Pa ... donio nam je picu...