PRIČE

VEDRI DUH

Prvi dan je provela pakirajući svoje stvari u kutije, sanduke i kofere. Drugi dan je pozvala radnike iz agencije za selidbu, koji su odvezli njene stvari. Treći dan je sjela za divni stol u blagovaonici, po posljednji put, uz upaljene svijeće, laganu muziku, sladeći se s nekoliko škampi, kavijarom i bocom Chardonnaya. Kad je završila s jelom, obišla je svaku prostoriju i stavila nekoliko ljuski od škampa, premazanih kavijarom, unutar šupljine svake karnišne od zavjesa (one šuplje aluminijske cevi). Na kraju je očistila kuhinju i otišla.

Nešto kasnije, njen ex-muž je stigao sa svojom novom dragom, sve je bilo perfektno uređeno, mirišući na čistoću. Kasnije, malo po malo, kuća je počela smrdjeti. Njih dvoje su pokušali sve: čistili, prali i provjetravali kuću. Svaki otvor za ventilaciju je bio provjeren ne bi li slučajno otkrili ostatke crkotina, a i tepisi su bili očišćeni parom. Dezodoransi su bili postavljeni na sva mjesta u kući. Agencija za uništavanje štetočina i insekata je pustila plin u sve vodovodne instalacije na nekoliko dana, za koje vrijeme je par morao napustiti kuću, i uz to je morao skupo platiti postavljanje novog debelog tapisona od vune. Ništa nije pomoglo.

Ljudi su ih prestali posjećivati. Radnici agencija za popravke i održavanje su odbili nastaviti dalji rad na kući... Kućna pomoćnica je dala otkaz. Konačno, ne mogavši više podnositi smrad, odlučili su se preseliti. Nakon mjesec dana, smanjivši vrijednost kuće za 50%, još uvek nisu uspjeli naći kupca za 'smrdljivu kuću'. Štoviše, vijest se proširila, pa ni sami predstavnici agencija za nekretnine u dotičnom mjestu više nisu odgovarali na telefonske pozive. Na kraju su morali podići veliki bankovni kredit, kako bi kupili novu kuću.

Bivša supruga je nazvala muža da ga pita kako je. On joj se požalio da ima muke s prodajom kuće. Ona ga je strpljivo saslušala i rekla da osjeća čežnju za bivšom kućom i da je spremna odreći se jednog dijela koji joj pripada nakon razvoda po zakonu, u zamjenu za kuću.

Uvidjevši da bivša supruga nema pojma o odvratnom mirisu u kući, on se odmah složio sa cijenom koja je iznosila oko 3/10 od stvarne vrijednosti kuće. Ali, uz uvjet da ona potpiše ugovor istog tog dana. Žena je pristala i za manje od jednog sata njegovi odvjetnici su joj uručili dokumente na potpis. Tjedan dana kasnije, čovek i njegova ljubavnica su promatrali radnike kako pakiraju njihove stvari, kako bi ih preselili u njihovu novu kuću... Uključujući i karnišne za zavjese...