PRIČE

VEDRI DUH

Ujedinjeni narodi povjerili su Liječnicima bez granica i humanitarnu misiju edukacije afričkih plemena. Jedna od njih je naglasak imala na prevenciji side, to jest - cilj je bio ljudima u zabitim dijelovima Afrike pokazati načine zaštite koje suvremeni svijet prakticira prilikom snošaja, što je uključivalo predstavljanje kondoma i objašnjavanje njegove funkcije kao kontraceptivnog sredstva, a ujedno i higijenske zaštite.

Misija se uredno odvijala. Idući od plemena do plemena nabasali su i na jedno maleno po broju, ali ratničko, koje nije bilo registrirano kao rizično. Međutim nekoliko je lokalnih prevoditelja odbilo pratiti misiju, objašnjavajući da pleme ne voli strance te da se tamošnji junaci lako hvataju za koplje i da se mnogo misija nije vratilo iz tog područja. Povrh svega je najproblematičnije, pa i najneobičnije to što imaju jako visoke moralne norme u smislu da ne samo što preljubu kažnjavaju smrću, već gaje čistoću komunikacije i na sam pomen nekih bezobraznih riječi jako burno reagiraju. Kad se posvađaju, ne spominju rodbinu, nego jedan drugom psuju kućni prag, prozor, koplje i slično. Iz tog razloga prevoditelji smatraju da je to sigurna smrt ići tamo i pričati im o seksu i kondomima.

Liječnici ipak uspiju namoliti dvojicu i oni krenu. Stignu u selo, prvi susret - sve napeto, ali nekako prođe u redu. Uspiju objasniti poglavici da žele održati predavanje na kojem će predstaviti način zaštite protiv neke bolesti.

Okupi se pleme i počne humanitarac pričati, prevoditelj se preznojava, ali prevodi. Humanitarac vadi kondom da ga pokaže. No, prevoditelj ga je očajnički upozorio da ne pravi aluzije i ne pokazuje prema preponama, odnosno na dio tijela na koji i kako ide taj kondom, jer će ih odmah raščerečiti, nego samo onako na prazno da vide i biranim riječima ispričati da oni shvate iz priče kako se to koristi.

Preplašeni humanitarac je poslušao prevoditelja i za tu potrebu iskoristio tarabu od pruća, pored koje je stajao. Navukao je kondom na jednu pritku tarabe, čisto da pokaže ono što je teško riječima objasniti nekome tko nikad nije vidio kondom ni čuo da to postoji, i ispričao što je imao, prevoditelj je tu nešto smuljao, rekao da se to stavlja da žena ne zadrudni, i žena i muškarac se tako štite od nekih bolesti i aj' zdravo, hvataj tutanj, bjež odavde da nas ne pobiju.

Odu tako oni i ostave kutije s kondomima poglavici da ih podijeli po selu. Međutim, što se desilo. Ta ideja kondoma se prilično dojmila i dopala ljudima u selu. Naime, upravo su razmišljali što da rade s natalitetom, koji im je u prekomjernom porastu: da li da zarate s nekim ili zabrane sklapanje brakova i spolno općenje, tako da im je ovo super uletilo. I riješili oni da isprobaju taj kondom.

I... tko je mogao prošetati kroz selo te noći, mogao je vidjeti jako neobičan prizor. Kod svakih kućnih vrata na tarabi po jedan navučen kondom, a iznutra, iz svake kuće, se čuju domaćin i domaćica kako se slade u grijehu da se sve ori i trešti, smatrajući da ih ono čudo tehnike napolju što su nataknuli na tarabu, valjda štiti od zatrudnjivanja.

Zamislite opakog razočaranja u iskrene i dobre namjere anglosaksonskih izaslanika i prosvjetitelja po isteku devet mjeseci od njihove humanitarne misije.