PRIČE

VEDRI DUH

Zbog ove priče planet drhti, ali od smijeha: Američka flota plovila Mediteranom, a onda im se na putu pojavio problem. Španjolski i američki mediji donijeli su zanimljiv transkript razgovora američke mornarice i Španjolaca. Zašto je toliko zanimljiv, procijenite sami.

Španjolci: (radio krči, miješaju se stanice) … govori A-835, da bi izbjegli sudar molimo vas da promijenite kurs 15 stupnjeva južno. Trenutno ste od nas udaljeni 25 nautičkih milja i krećete se direktno na nas.

Amerikanci: (veza je nerazgovjetna, čuju se i drugi glasovi) … savjetujemo vam da se vi rotirate 15 stupnjeva na sjever da bi izbjegli sudar.

Španjolci: Negativno! Ponavljam, okrenite 15 stupnjeva na jug da bi izbjegli sudar.

Amerikanci (drugi glas): S vama govori kapetan broda Sjedinjenih Američkih Država. Okrenite se za 15 stupnjeva na sjever da bi izbjegli sudar.

Španjolci: Mi ne smatramo vašu sugestiju izvodljivom, ni potrebnom, mi vama savjetujemo da zaokrenete 15 stupnjeva na jug da bi izbjegli sudar s nama.

Amerikanci: (povišenim tonom) S vama govori kapetan Richard James Howard, zapovjednik američkog nosača aviona USS ‘Abraham Lincoln’ drugog po veličini broda ratne američke mornarice. U našoj se pratnji nalaze dva razarača, borbeni avioni, četiri podmornice i brojne podrške brodova. Osim toga imamo podršku krstarica. Ovo vam nije savjet već naredba! Promijenite kurs za 15 stupnjeva sjeverno, inače ćemo poduzeti sve neophodne mjere za sigurnost naše flote. Molim vas da se odmah uklonite s našeg kursa!

Španjolci: S vama razgovara Juan Manuel Salas Alcantara. Ima nas dvoje, a od pratnje imamo našeg psa, večeru, 2 flaše piva i kanarinca koji je trenutno zaspao. Nas podržava samo radio stanica "Cadena Dial de La Coruna" i radio kanal 106 za "ekstremne situacije na moru". I nećemo se nikuda rotirati, s obzirom da smo na španjolskom teritoriju na obalskoj stjenovitoj litici i nalazimo se u finisterskom svjetioniku A-853 u Galiciji. Nemamo ni najmanju predstavu o tome koje je kategorije naš svjetionik, da li smo među španjolskim svjetionicima, najveći ili najmanji, dok "A" i broj, označavaju europsku oznaku svjetionika. Možete primijeniti sve vaše jeb*ne mjere koje smatrate neophodnim i učiniti sve da osigurate sigurnost svom jeb**om brodu koji će se razbiti o naše stijene. Dakle, još jednom snažno vam preporučujemo da učinite najvišu razumnu stvar i promijenite svoj kurs za 15 stupnjeva ka jugu da bi izbjegli da se ne razbijete o naše obalne kamenite hridi.

Amerikanci: (tišina, a nakon nekog vremena) Ok, razumio, hvala.