PRIČE

VEDRI DUH

Kako je do ne baš tako davno izgledao klasičan radni dan prosječnog čovjeka s Istoka i prosječnog čovjeka sa Zapada? Danas se sve to izmiješalo, a posljedice toga se uvelike osjećaju.

Na Istoku, službenici rade od sedam do tri.
Na Zapadu, od devet do pet.
Službenički Istok se budi u pola šest.
Činovnički Zapad u sedam.

Mamurni Istok baulja kroz maglovito zimsko jutro, psujući posao, državu, život, sudbinu. Istok je poluobrijan. To je zbog toga što se brijao sinoć, da bi ujutro mogao duže spavati.
Glatko izbrijani Zapad vozi se šutke metroom.

Istok priča političke viceve u pretrpanom autobusu.
Zapad čita novine. Potpuna tišina. Nitko ni s kim ne razgovara.

Istok se zaljubljuje u nepoznatu službenicu sa zelenim očima između tri autobuske stanice. Naravno, on stiže u pola osam na posao i kaže ljutito šefu: "Šta je? Pa nismo, valjda, na Zapadu?"
Zapad počinje raditi u devet.

U to vrijeme Istok već polako počinje dolaziti sebi. Popio je tri kave i pročitao u novinama što se događa na Zapadu. Do pola deset, Istok razgovara o tome što je sinoć bilo na televiziji.
Zapad već uveliko radi. On ne može prepričati što se sve događalo na dvadeset i sedam televizijskih kanala, jer nitko nije gledao isti program.

U pola jedanaest, Istok koji je imao dva sata prednosti pred Zapadom, odlazi na zasluženi doručak, koji se plaća bonovima. Kao da je cijelo jutro kopao, on doručkuje gulaše, pljeskavice, bureke, grašak, janjetinu s kupusom i ostala lakša jela. Poslije žvaće čačkalicu i popije tri piva, odlikovana na svjetskoj izložbi.
Zapad ima pauzu za ručak između dvanaest i jedan sat. On stojeći pojede sendvič s hladnom piletinom (bijelo meso) i popije 7 UP. Zatim se i vrati na posao. U hodniku je popio prvu instant-kafu iz kartonske čaše.

Istok već ima prednost od tri piva i dva konjaka. Usput, čuo je za neku rasprodaju, pa je skoknuo vidjeti o čemu se radi i vratio se poslije dva sata u kancelariju.
Zapad se dogovorio da sastanak Sindikata bude održan u subotu, kad se ne radi. Odlučivat će se o mogućem štrajku.

Istok je preko Sindikata dobio zaleđenu praseću polovicu, koju će strpati u zamrzivač. Okrvavljeno odijelo odnio je na kemijsko čišćenje. U tri po podne Istok se vraća kući. Prije toga svraća na još jedno pivo. Zapad i dalje radi.
Istok ruča. Obitelj ide na prstima, jer se tata premorio na poslu.
Zapad i dalje radi.

Istok je prilegao na trosjed i uskoro hrče, pošto je prethodno novinama prekrio lice. Bude ga u 17:30 da gleda televizijski dnevnik. Istok ima tisuću primjedbi na ekonomsku situaciju.
Zapad i dalje radi.

Pošto je odgledao vijesti, Istok se baca na lakšu večeru: kuhana svinjska koljenica sa hrenom i crnjak od punča sa sela.
Šest sati: Zapad se vraća kući. Nema snage čitati novine u podzemnoj željeznici. Zapad je iscijedio sve iz Zapada.

Istok je svježiji uvečer, nego ujutro! On već igra karte s kumovima i otvara treću flašu crnjaka.
Na smrt umorni Zapad zbacuje mokasine s nogu i pije viski da dođe sebi. Baca se u fotelju i gleda treperave televizijske slike ne shvaćajuci uopće sadržaj. Pita se, ima li život bilo kakvog smisla? Kuda sve to vodi? Zatim bezvoljno večera: blijeda atlantska riba bez ukusa i kuhano povrće. Čaša bijelog vina.

U tom trenutku, Istok je već u prednosti za pet flaša crnjaka.
Zapad odlazi rano na spavanje. Sutra je radni dan. Zapad će živjeti samo preko vikenda. Od petka u pet popodne, do nedjelje uvečer.

Istoku je svaki dan praznik. "Ne bih živio na Zapadu" kaže ženi, "da mi daju milijun dnevno!"
Zapad uzima tabletu za spavanje.

Istok lakomisleno posuđuje novac od Zapada.
Zapad odobrava kredite, da bi živio od kamata s Istoka.
I Istok i Zapad spavaju kao bebe i sanjaju u bojama.