PRIČE

VEDRI DUH

Postoji u životu ovakva situacija: s jedne strane reka, s druge vi, a u sredini davljenik.

Vaša prva pomisao je da mu doturite slamku, ali šta da uradite ako u tom času ne pijete limunadu?

Vaša druga pomisao je da onako u odeći skočite u vodu i pomognete čoveku.

Ali šta ako vam se sako deformiše? Ako vam se pantalone skupe, toliko da posle više u njih ne možete da se udenete? Ako vam kravata pusti boju?

A davljenik se davi.

Vaša treća pomisao je da zbacite odeću sa sebe i da se bacite u vodu.

Ali šta ako u tom času pada kiša, duva vetar, ili čak, možda, promiče i sneg? Ako su se stekli svi uslovi za nazeb, išijas i kijavicu? Ako u blizini ima ženskog sveta, a vaš donji veš nije baš sasvim uredan? Ako vam voda uđe u uši? Ako vam se pokvari frizura? Ako niste navikli da se glavačke bacate u vodu, nego ste od onih što prvo moraju da zamoče nožni palac, da se poprskaju po grudima i leđima, da postoje u plićaku, da malo pocikuju i uhću, pa tek onda zakoračuju? Ako uopšte ne znate da plivate?

A davljenik se davi.

Vaša četvrta pomisao je da pozovete u pomoć.

Ali šta ako vas niko ne čuje? Ako neko dođe pa vas pita: "Šta se dereš?" Ako dobijete upalu grla? Ako istegnete glasne žice? Ako ispadnete smešni?

A davljenik se i dalje davi.

Vaša peta pomisao je da odjurite i pronađete spasioca.

Ali šta ako vam kola nisu u redu? Ako ste zaboravili da uzmete benzin pa imate taman koliko vam treba da se na miru vratite kući? Ako vi i ne posedujete kola? Ako je gradski saobraćaj spor i neredovan? Ako ga uopšte nema? Ako prilikom planiranja mesečnog budžeta niste predvideli vanredni izdatak za ovu vožnju? Ako stopirate a niko neće da se zaustavi? Ako je blatnjavo a vi baš kupili nove cipele od svetlog antilopa? Ako ste bosi a staza nasuta tucanikom? Ako imate ravne tabane pa vas trčanje umara? Ako vas iznenada zaboli zub? Ako vam saksija padne na glavu? Ako ne izgledate lepo kad trčite?

A davljenik se i dalje davi.

Vaša šesta pomisao je da pronađete čamac, sednete u njega i pojurite u pomoć davljeniku.

Ali šta ako ne umete da veslate? Ako čamac propušta vodu? Ako se u njemu neka balavurdija vata? Ako su sedišta vlažna pa mogu da vam upropaste odeću? Ako je levo veslo napuklo? Ako desnog uopšte nema? Ako, najzad, i nema nikakvog čamca u blizini?

A davljenik se još uvek davi!

Vi počinjete da se nervirate i sve vam to već ide na živce. Tako se vaša sedma pomisao kreće negde u oblasti ove parafraze: "Davi se, davi, ali i za pojas zadeni!"

Tu, u taj prazan prostor, kada vas je već napustila svaka volja za akcijom, uskačemo mi sa svojim savetom: nabavite korito.

Da znate da se nećete pokajati.

Prvo, svako će biti voljan da vam da korito, pošto je već u stanu ugradio ili bar planira da u najskorije vreme ugradi kadu.

Drugo, svako će biti zadovoljan što ste mu omogućili da jednim zamahom ubije dve muve: da učini dobro delo i ratosilja se nepotrebnog korita.

Treće, svi će vas gledati dok nosate korito, pa vam se može desiti i da vas uslikaju za rubriku "Zanimljivosti u našem gradu".

Četvrto, može se naći neko da vam pomogne da nosite korito, pa ćete, ako je to kakav simpatičan čovek, usput biti u prilici da razbijate dosadu prijatnim neobaveznim ćaskanjem.

Peto, možete se pre početka spasavanja okupati u koritu, kako biste u čitavoj situaciji ostali čisti.

Šesto, možete na korito uloviti i žensku kojoj se sviđaju nonkonformisti.

Sedmo, ako slučajno pada kiša, a vi korito držite u odgovarajućem položaju, nakupićete dovoljno kišnice da i vi već jednom dobro operete kosu.

Osmo, onaj što vam je pomagao i s kojim ste ćaskali uz korito, biće vam svedok da vi davljenika uopšte ne poznajete, da s njim niste ni u kakvoj vezi da vas sa čitavom tom neprijatnom i mutnom epizodom veže samo puka igra slučaja.

Deveto, dok vi stignete s koritom, davljenika najverovatnije neće više ni biti.

 

Preuzeto iz: Mirjana Stefanović, SAVETI ZA KORITO ili kako spasavati davljenika, "Polja" br. 175/1973.