PRIČE

VEDRI DUH

Navalio jedan mucavac da ga prime da radi kao trgovac, ima i školu i sve… Gazda se nećkao jer mucavac baš nije za trgovca, ali pristane da ga uzme na probu. Jednog dana ostave ga samog u radnji. U neko doba sjeti se Gazda da proviri kroz špijunku da vidi kako se ovaj snalazi.

- Dobro, tttto je onda sssssilk i udica… …eura, jjjoš nnnnešto? NE? A nnnna šta ćete da okačite taj ssssilk? Na prst? AAAAAajte molim vas, pppa trebaće vam šššštap. Za mmmale ribe, za sssrednje i za vvvelike ribe - tri ššštapa.A kkkkako mislite pecati?

- Pa stanem i spustim udicu u vodu.

- Eeeee pa zzzar vam nnnije žžžžao da pecate u pppplićaku? TTTreba vam dobar bbbbblinker, da zzzabacite do pppola rijeke.

- Dobro, daj i taj blinker.

- I ššššta onda sa tako dobrim bbbblinkerom ddda stojite na ooooobali? Bbbbolje da pecate iz čččamca sa sssredine rrrijeke. …. Immmamo zzzanimljivi mali čččamac, jjeftin, i dddobar mmmotor, immmamo na rassssprodaji.

Pristao kupac i na tu ponudu, hrpa kupljenih stvari postala već poprilično velika, ali trgovac se ne zaustavlja:

- Zzzašto da se vvvraćate navečččer kući. Imamo krasssne šššatore i ležaj, sssjajan, a evo tu je i jedna dobra sssvjetiljka.

Sve što je prodavač ponudio mušterija je kupila i platila, i zadovoljna izišla iz trgovine. Na to mu se obrati Gazda:

- Momak, oprosti, nisam vjerovao u tebe, ali svaka ti čast - primljen si za stalno. Čovjek dođe da kupi silk i udicu a ti mu prodaš i štap i blinker i čamac i motor i ceradu i gumeno odijelo i dupli rezervoar i kompas i što sve ne.

- Izzzvinite šššefe, ali on nnnije došao kkkupiti uuuudicu.

- Ne? Nego?

- Ttttampone. Pppa ssam mu rrrekao "Šššta ćeš kkući kad ti žžžena ima mmmmenzes, bbolje idi na ppppecanje".