PRIČE

VEDRI DUH

U sovjetskoj Rusiji u vrijeme Staljinovih čistki, čuvenom matematičaru dođe prijatelj i kaže mu da će ga sutra tajna služba uhapsiti i osuditi - strijeljanje ili Sibir - još se ne zna. Pita on što da radi... prijatelj mu kaže da pobjegne što dublje u unutrašnjost, da se prijavi u neki kolhoz kao nepismeni radnik, da ore i kopa jedno dvije godine, pa da se prijavi u večernju školu - to komunisti vole. Na kraju će završiti kao nastavnik u nekoj školi i nitko ga neće primijetiti.

On tako i uradi. Poslije dvije godine dođu i pitaju tko hoće u večernju školu. On digne svoju žuljevitu ruku i pozovu ga. Tko bude dobar u školi - može i u partiju ući !!!

Krene on u školu. Jezik, prvo vuku kose crte dva sata, pa uspravne dva sata...sve on to preživi, ali dođe matematika.

Prvi sat brojevi od jedan do deset. Negdje peti sat... nastavnica napiše na ploči, poslije objašnjenja od pola sata o zbrajanju, 1+1=? i pita tko će ovo riješiti.

On poludi i javi se. Krene s integralima, diferencijalima, limesima, vektorima, vektorskim poljima... Na kraju dobije rezultat 1+1=3. Zapanjen stane...i pita - gdje sam ja to pogriješio?

Iz zadnjeg reda se stidljivo digne ruka jednog drvosječe koji tiho kaže:

- Kod Cauchyjevog kriterija konvergencije nizova!