PRIČE

VEDRI DUH

Kada vam se učini da gubite kontrolu nad svojim životom, kada 24h na dan nije dovoljno, sjetite se priče o praznoj staklenci... i kavi.

Jednog dana profesor filozofije je zamišljen ušao u predavaonicu i stao pred studente. Kada je sat počeo, bez riječi je iz paketa koji je sobom donio izvadio veliku, praznu staklenku u kojoj su ranije bili kiseli krastavci, stavio je na katedru i počeo puniti lopticama za tenis. Kada je završio upitao je studente da li je tegla puna. Složili su se da jest. ...

Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u staklenku. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente je li staklenka puna. Opet su odgovorili da jest.

Sljedeća kutija koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je sipao, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u staklenci. Pitao je još jednom je li staklenka puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest.

Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i sipao ih u staklenku. Kava je natopila pijesak Studenti su se smijali.

"Sada!", rekao je profesor, dok je smijeh zamirao, "želim da shvatite da ova staklenka predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje, vaša vjera i stvari kojima se strasno predajete....... To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su one ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća i vaš auto. Pijesak predstavlja preostale stvari - "male stvari". Ako napunite teglu pijeskom, nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mjesta za one važne. Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću: igrajte se s djecom, nađite vremena za odlazak liječniku, izvedite partnera na večeru, ponašajte se ponovo kao da vam je 18. Uvijek će biti vremena da se očisti kuća i naprave popravci. Prvo se pobrinite za teniske loptice - stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak."

Jedna od studentica je podigla ruku i upitala što je predstavljala kava.

Profesor se nasmijao. "Drago mi je da ste to upitali. Nju sipam, da bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život prenatrpan, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem."