PARODIJE

VEDRI DUH

(iz knjige"Smeh kao lek"Dušanke Stevović Gojgić. Punih 28 godina, koliko je u službi,doktorica Dušanka Stevović Gojgić prikupljala je zanimljivosti sa svog posla, zapisivala ih i objavila 2012.godine u knjizi "Smeh kao lek", u kojoj je skupljeno na stotine razgovora koje su dežurni liječnici Hitne pomoći imali s ljudima koji ih zovu u različitim situacijama.)

♦ "Poštena žena"
- U strašnoj sam dilemi. Ja sam jedna poštena žena, a sramota me što vas ovo pitam. Ali moram, pa kud puklo da puklo. Dobila sam petu grupu sekreta od dečka, pa me interesuje da li ja to mogu da prenesem mužu?

Aritmija
- Ja često imam aritmije i bila sam na ispitivanju, ali mi nisu dali onaj halter (holter) da nosim, da vidim koliko imam impulsa (puls).

♦ Brat ima ginekološki problem
- Ja sam jedna baka, a zovem za mog brata. Ja sam mu glavna za doktore, sve znam koga ću da zovem. A sad da pitam. Boli ga ceo donji stomak, pa se plašim da nije nešto ginekološki ili urološki?

Dijagnoza
- Ja bolujem od dijagnoze. Kako koje? Od moje.

Frka
- Stalno sam u frci. Ako ja popijem ovaj bromapezan (bromazepam) od tri promila (miligrama), pa vozim kola, je l’ će da mi ga otkriju ako duvam?

♦ Ide i napred i nazad
- Znate, neću puno da vas zadržavam. Ja sam stara beogradska dama. Hoću samo da vas pitam. Imam strašan enterokotlet (enterokolitis), a popila sam onaj lek za ispišavanje, pa sad mi ide i napred i nazad, a ja ne znam šta je od čega?

Imam i vrtež i trnež
- Meni se sve u glavi pobrljalo, imam i vrtež i trnež (vrtoglavicu i trnjenje)

♦ Imam kulturu u mokraći
- Mi smo svi u kući nekako virusavi. Evo već dvadeset dana traje ovaj napad virusa na nas, a meni su još našli kulturu i u mokraći i u vagini. Šta sad da radim?

♦ Jeste li čovek ili bankomat
- Dobro veče! Je l’ da pričam? Jeste li vi sad pravi čovek ili ste onaj bankomat od automata?

♦ Kola za klipana
- Dajte mi, molim vas, jedna kola s krevetom. Ležeća. I Interventnu brigadu (?). Da, za ovog mog klipana. Mislim sina, ali on je veliki, treba velika kola. Gde idemo? U Institut za majku i sina!

Metereolopat
- Ja sam metereolopata (meteoropata)! Od kad su najavili da će da se prolepša vreme, udarilo me nešto u glavu, otpozadi.

Moj muž je uginuo
- Moj muž je uginuo! Nije sasvim, nego figurativno. Ma bio danas kod kardiologa. Radili mu akage, kagebe (ekage, prim. aut.), koreografiju (koronarografiju), sve komplet snimili na dividi. Sada je dobio snimak, kažu da mu je sve dobro, a on samo što je živ

♦ Piletu pala glava
- Znam da to nije vaš faktor (fah), ali gde se voze pilići kad im padaju glave?

♦ Simbolična stolica
- Kakva mi je stolica? Sumnjiva! Malo ide normalna, a malo simbolična.

Stolica
- Već dva dana imam stolicu vojničke boje. Možda vi niste služili vojsku, ali to vam je na zeleno. Ali nije ni to bitno. Plašim se da mi nisu propali oni magistralni krvi sudovi, E75.

♦ Treba mi štelovanje
- Bila sam danas na skenderu (skeneru), glava mi zuji ko koncertna dvorana. Je l’ može neko da dođe da me našteluje?

♦ Tri glicerida
- Imam ona tri glicerida i sva tri su povišena. Šta sad da radim, da je bar jedan, lako bih ja izašla s njim na kraj!

♦ Ugalj iz kante
- U komi sam. Imam proliv već treći dan, a popio sam ono ćumurče (medicinski ugalj), ali mi ništa ne pomaže. Mala doza? Pa nisam ga ja pakovao, nego ona iz apoteke. A da uzmem domaći iz kante, dve kašike?

♦ Ujeo ga miš u Švedskoj
- Moje dete je ujeo miš. Koliko ima godina? Napunio je trideset pre neki dan. Za šta ga je ujeo? Zato što ga je hvatao! A vi pitate gde ga je ujeo? U Švedskoj, on tamo živi. A za koji deo tela? Pa za prst! Zato što je hteo da ga izbaci napolje. Ali tamo je sada hladno, pa se miš nije dao tako lako, neće ni on na zimu!

♦ Vagina pektoris
- Ja imam onu vaginu (anginu) pektoris, a sad me boli stomak. Gde me boli? Pa ovde u Mirijevu!