PARODIJE

VEDRI DUH

Klasični - prdež vulgaris
Prdež za svaku priliku, ne naročito smrdljiv i posebno primjenljiv tijekom lakih šetnji. Ne treba ga ispuštati u ljutini ili u prevelikom oduševljenju jer bi mogao i da prevari. Treba ga nesebično dijeliti sa prijateljima i bližim rođacima.

Salonski poetizirani prdež (Salonis Phoetida)
Tipičan za zatvorene prostore i izazvan nedostatkom želje da se ustane i izađe napolje radi pražnjenja na kakvom pogodnijem mestu: dovoljno je složiti facu nevinašceta, malo podići nogu i gledati sugovornika sa fingiranim gađenjem kako bi se sa sebe otklonila svaka sumnja.

Prdež uz simulirani kašalj
Prdež prikriven napadom simuliranog kašlja: spada u riskantne vrste jer od izvođača zahtijeva odmjereno dozirani potisak i dobru koordinaciju. Najčešće se primjenjuje u kancelarijama, kavanama, kinima, ukratko na dobro posjećenim mjestima gde miomiris za čas može biti asimiliran: jedan udisaj po glavi stanovnika i nema ga više.

Prdež vlažnih mrlja (Humidis Maculatae)
Jedan od najnezgodnijih. Naziv mu potječe od karakterističnih tragova koje ostavlja na gaćama. U stanju je da u trenu užasno iskomplicira život jer zahtijeva hitnu upotrebu bidea radi uklanjanja viškova i pranja jadnih ostataka. Odlično se prikriva tamnim gaćama.

Prdež zornjak (Matutinis Albae)
Ima li boljeg načina da se započne novi dan od ispuštanja jednog jetkog jutarnjeg prdeža pod toplim pokrivačem u trenutku kad po prvi put otvorimo oči? Primijetit ćete sa zadovoljstvom kako vaš(a) partner(ka) izlijeće iz kreveta brzinom koja se nikako ne bi mogla očekivati od nekoga tko se upravo probudio. Zovu ga još i samoživim jer je teško pronaći nekoga tko je spreman da ga podijeli s vama.

Prdež vlažnog prstena
Tipičan je za škole, kancelarije i ostale ambijente u kojima je stražnjica primorana na blizak kontakt sa stolicom.Na gaćama ostavlja prsten čija je veličina upravno srazmjerna mekoći stolice.

Progorijevajući, vulkanski prdež (Deflagrantae Vulcanica)
Koliko zastrašujući - toliko i omražen. Dok se ispaljuje ima se osjećaj koji je veoma nalik depilaciji: kao da se dlake na dupetu čupaju ispod flastera. Počuj ga kako zvuči pa ga nazovi kako ti drago.

Nečujni otrovni prdeži dijele se na tri vrste:

Puvanjak - još uvijek ali jedva čujan za ljudsko uho, ali zato veoma snažno prisutan u nozdrvama. Zovu ga još i đavolskim prdežom što zbog mirisa sumpora što zbog pripadajućeg mu pitanja koje glasi: kog si to đavola jeo, za boga miloga!?

Čuma - potpuno bezvučan prdež koji neminovno izaziva buru prezrivog negodovanja okoline. Primjenljiv je u prenatrpanim tramvajima, autobusima, vlakovima, metroima. Dovoljna su samo dva pražnjenja da bi se došlo do slobodnog mjesta za sjedenje.

Pomor - najtiši, ali zato ekstremno vruć što veoma doprinosi njegovom brzom rasprostiranju. Efekti su užasni. Najčešće ni sam autor nije u stanju da ih podnese.

 

Pored toga, u narodu omiljeni tipovi dobili su i svoja narodska imena:

Zvonimir - vrlo glasan vjetar, kao da zazvoni (Mislil sam da bi tiho, ali mi se zvonimir omaknul, koja sramota.)

Vatroslav - glasni prdac (Ispustil je takvog vatroslava da mi je skoro vuho odletilo.)

Tihomir - potajni prdac (Neko je ispustil tihomira i sam je zasmrdilo.), a osoba koja ga ispušta:

Tihopezdec - osoba koja prdi tiho, ali smradno