PARODIJE

VEDRI DUH

Podrška: Kakav kompjuter Vi imate?
Korisnik: Bijeli...


Dobar dan, ja sam Marta, ne mogu da printam. Svaki put kada pokušam pojavi se poruka "Ne mogu da nađem pisač". Čak sam podigla pisač i stavila ga ispred monitora, ali kompjuter još uvijek kaže da ne može da  ga nađe...


Korisnik: Imam ogroman problem. Kolega je postavio skrinsejver na moj kompjuter, ali svaki put kada pomjerim miš, on nestane!


Korisnik: Moja tipkovnica ne radi uopće.
Podrška: Da li ste sigurni da je utaknuta u kompjuter?
Korisnik: Ne. Ne mogu da vidim zadnju stranu kompjutera.
Podrška: Podignite tipkovnicu i napravite 10 koraka unazad.
Korisnik: OK
Podrška: Da li je i tipkovnica pošla sa Vama?
Korisnik: Da.
Podrška: To znači da tipkovnica nije priključena. Ima li tamo još jedna tipkovnica?
Korisnik: Da, ovdje je još jedna tipkovnica. Aaaa...ova radi!


Korisnik ne može da se "nakači" na internet.
Podrška: Da li ste sigurni da koristite ispravnu lozinku?
Korisnik: Da siguran sam. Vidio sam da je i moj kolega unio istu.
Podrška: Možete li da mi kažete koja je vaša lozinka?
Korisnik: Pet zvjezdica.


Podrška: Kliknite na ikonicu "My computer" na lijevoj strani ekrana.
Korisnik: Vaše lijevo ili moje lijevo?


Podrška: Dobar dan. Kako Vam mogu pomoći?
Korisnik: Zdravo... Ne mogu da printam.
Podrška: Hoćete li da klikćete onako kako ja budem i...
Korisnik: Slušaj drugar; nemoj da počinješ stručno sa mnom! Nisam ti ja Bil Gejts!


Korisnik: Imam problem da printam u crvenoj boji...
Podrška: Da li imate kolor pisač?
Korisnik: Ne.


Podrška: Što je sada na vašem monitoru gospođice?
Korisnik: Medo koga mi je moj dečko kupio u supermarketu.


Podrška: A sada pritisnite F8.
Korisnik: Ne radi.
Podrška: Što ste točno uradili?
Korisnik: Pritisnuo sam F taster 8 puta, baš kao što ste mi rekli, ali se ništa ne dešava...


Podrška: Vaša lozinka je malo slovo j kao jabuka, i velik/o slovo V kao Viktor, i broj 7.
Korisnik: Da li je 7 velikim ili malim slovima?


Podrška: Koji antivirusni program koristite?
Korisnik: Netscape.
Podrška: To nije antivirusni program.
Korisnik: Jao, izvinite...Internet Explorer.


Podrška: Microsoftova tehnička Podrška, mogu li Vam pomoći?
Korisnik: Dobar dan! Čekao sam više od 4 sata na vas. Možete li mi reći koliko dugo trebam čekati prije nego što mi budete mogli pomoći?
Podrška: Uff..? Oprostite, ne razumijem Vas, problem?
Korisnik: Radio sam u Word-u i kliknuo na help dugme prije više od četiri sata. Možete li mi reći kada ćete mi konačno moći pomoći?


Podrška: Kako Vam mogu pomoći?
Korisnik: Pišem svoj prvi e-mail.
Podrška: U redu, i, kakve vrste je vas problem?
Korisnik: Pa, napisao sam pismo, ali kako da ga ubacim u poštanski sandučić?


Jedna žena je zvala službu za tehničku podršku firme "Canon" jer je imala problem sa pisačem. Tehničar sa druge strane ju je pitao da li "radi pod windowsom (prozorima)". Žena mu je odgovorila: "Ne, moj stol je pored vrata, ali to je dobar prijedlog. Čovjek u sobi do mene sjedi pod prozorom, i pisač mu radi perfektno".


U kompjuterskoj radnji:
Kupac: "Želio bih podlogu za miša."
Prodavač: "Naravno, imamo veliki izbor."
Kupac: "A da li će biti kompatibilne s mojim kompjuterom?"


Jednom sam primio faks sa porukom na dnu dokumenta da pošaljem isti nazad pošiljaocu kada ga upotrijebim, zato što mu je isti potreban i dalje.


Korisnik: "Možete li mi iskopirati Internet na ovu disketu?"


Korisnik: "Znači to će me povezati na Internet, jel?"
Tehničar: "Da."
Korisnik: "A to je posljednja verzija Interneta, jel?"
Tehničar: "Pa... ovaj... da..."


Tehničar: "OK... Sada dvostruko kliknite na ikonu File Manager."
Korisnik: "Zato ja mrzim windows - zbog ikona. Ja sam protestant, i ne vjerujem u ikone."
Tehničar: "Znate, to je samo industrijski termin. Ne vjerujem da su mislili na te ikone."
Korisnik: "Ne zanimaju me nikakvi 'industrijski termini'. Ja ne vjerujem u ikone."
Tehničar: "Onda, zašto ne kliknete na 'malu sličicu' kartoteke... 'Mala sličica', OK?"
Korisnik: [klik]


Korisnik: "Vaša zvučna karta je neispravna i hoću da mi je zamijenite."
Tehničar: "A u čemu je problem?"
Korisnik: "Balans je naopačke. Lijevi kanal dopire iz desnog zvučnika i obrnuto. Neispravna je."
Tehničar: "Možete riješiti problem tako što ćete pomjeriti lijevi zvučnik na desnu stranu i obrnuto."
Korisnik: [tišina]


Kupac: "Želio bih da vratim ovaj skener."
Prodavač: "Molim?"
Kupac: "Ovaj skener koji sam kupio. Dao sam 80 dolara za njega, a on ne radi!"
Prodavač: "Ovaj... Gospodine, to je trekbol."
Kupac: "Bogami nije. Ovdje piše '600 dpi tracking resolution'!"


Jedan čovjek, pokušavajući podesiti svoj novi pisač, je zvao službu tehničke podrške, objašnjavajući poruku o grešci koja mu se pojavila: "Can't find the printer." Čovjek je rekao da je čak držao pisač u rukama ispred monitora, ali računar i dalje nije mogao da ga nađe.


Korisnik: "Halo? Pokušavam da se ulogiram. Instalirao sam softver dobro, i okrenuo broj. To sam čuo. Tada sam čuo dva računara kako se povezuju. Ali onda je zvuk prestao, pa sam podigao slušalicu da vidim da li su se povezali, i onda sam dobio poruku "No carrier" na ekranu. u čemu je problem?"


Imam prijatelja koji je upravo kupio kompjuter i trebao je da učita program tako sto ce otkucati "A:" a onda ime programa. Rekao mi je da nije uspio zato što njegova tastatura ne valja. Nije uspio otkucati "točku nad točkom" i svaki put kad je probao da otkuca "točku nad točkom" stalno je dobivao "točku nad zarezom" čak i kada je najnježnije pritiskao sam vrh tastera. Kada sam mu rekao za SHIFT taster, mislio je da sam genije...


Jedan tip je zvao službu tehničke podrške i žalio se na poruku "Access denied" svaki put kada pokuša da se ulogira. Ispostavilo se da je kucao korisničko ime i lozinku velikim slovima.
Tehničar: "Ok, sada probajte još jednom, ali koristite mala slova."
Mušterija: "Ali ja na tastaturi imam samo velika slova."


E-mail od jednog prijatelja: "MozesLidaPopravisRazmaknicuNaMojojTastaturi?"


Moj prijatelj je bio dežuran u glavnoj laboratoriji jednog mirnog popodneva. Primijetio je mladu ženu koja sjedi ispred jednog računara sa prekrštenim rukama buljeći u ekran. Poslije 15 minuta primijetio je da žena i dalje sjedi u istom položaju samo što ovoga puta nervozno lupka nogom o pod. Prišao joj je i pitao je da li joj treba pomoć, a ona je nervozno odgovorila: "Bilo je i vrijeme! Pritisnula sam F1 još pre dvadeset minuta!"


Da li znate kako je N. Parezanović (prof. na PMF, autor brojnih knjiga o kompjuterima) preveo riječi software & hardware? "MEKOTVORINE & TVRDOTVORINE".


Compaq razmatra da promijeni komandu "Press Any Key" u "Press Return Key" zbog poplave poziva sa pitanjem gdje se nalazi "Any" dugme na tastaturi.


Tehnička podrška firme AST imala je poziv od korisnika koji se žalio da je veoma komplicirano upravljati mišem sa "štitnikom od prašine". Na kraju je ispalo da je "štitnik od prašine" plastična vrećica u kojoj je miš bio zapakovan.


Jedan Compaq tehničar primio je poziv od korisnika koji se žalio da njegov sistem neće čitati tekstualne datoteke sa njegovih starih 5.25" disketa. Poslije postupnog eliminiranja mogućih uzroka kao što su magneti ili izvori toplote (kojima su diskete možda bile izložene), ustanovljeno je na kraju da je korisnik stavio naljepnice na diskete, a zatim uvukao diskete u pisaću mašinu i otkucao nazive na njima.


Jedan kupac kod firme AST zamoljen je da pošalje kopije defektnih disketa. Poslije nekoliko dana stiglo je pismo sa fotokopijama disketa.


Dell tehničar savjetovao je mušteriju da stavi flopi disketu nazad u flopi drajv i da zatvori vrata. Ovaj je zamolio tehničara da sačeka, a onda se preko telefona čulo kako je ovaj spustio slušalicu, ustao i otišao na drugi kraj sobe da zatvori vrata od sobe.


Drugi dell korisnik zvao je [tehničku podršku] da se zali kako njegov kompjuter neće da pošalje fax. Posle 40 minuta telefonskog rješavanja problema, tehničar je shvatio da čovjek drži dokument ispred monitora i pritiska [mišem] dugme "send".


Još jedan dell korisnik zvao je da njegova tastatura više neće raditi. Čistio ju je tako što je cijelu tastaturu zagnjurio u sapunicu i ostavio je u vodi cijeli dan, a zatim je rastavio tastere i svaki posebno oprao.


Zbunjeni korisnik IBM računara imao je problem sa štampanjem dokumenata. Rekao je tehničaru IBM-a da mu kompjuter kase da "ne vidi printer". Onda je također pokušao okrenuti monitor ka pisaču, ali kompjuter ni tada nije mogao da "vidi" pisač.


DgDell tehničar primio je poziv od korisnika koji je bio besan jer mu je njegov kompjuter rekao da je on "bad and invalid" (loš i nevaljao). Tehničar mu je odgovorio da tu poruku ne treba da uzme osobno.


Jedna nova korisnica pozvala je dell tehničku podršku i rekla da ne može uključiti svoj novi dell kompjuter. Posle uvjeravanja da je kompjuter pravilno uključen na mrežno napajanje, tehničar je pitao što se desilo kada je pritisnula dugme na kome piše "Power". Njen odgovor je bio da pritiska i pritiska ovu nožnu pedalu ali da se ništa ne dešava. "Nožna pedala" bio je u stvari miš.


Jedna druga mušterija firme Compaq pozvala je tehničku podršku da kaže da njen ganc novi kompjuter neće raditi. Rekla je da je otpakirala kompjuter, uključila ga u struju i sjedila je pored njega 20 minuta čekajući da se nešto desi. Kada ju je tehničar upitao što se desilo kada je pritisnula prekidač na kućištu, pitala je "A kakav prekidač?"


Jedan IBM korisnik imao je problem sa instaliranjem softvera i zvao je podršku.
"Stavio sam u drajv prvi disk, i to je bilo OK. Onda je reklo da stavim drugi disk i bilo je nekih problema sa diskom. Kada je reklo da stavim treći disk - nisam ga čak mogao ni ugurati..." Ovaj tip nije shvatio da "Insert disk 2" znači da se prvo izvadi disk 1.


U sličnom slučaju, korisnik je pratio instrukcije za instalaciju softvera. u instrukcijama je pisalo da treba izvaditi disk iz omota i ubaciti ga u drajv. Korisnik je fizički otvorio disketu i onda se čudio u čemu su nastali problemi.


Na Zapadu se širi strah od najezde kompjuterskih virusa iz SSSR. Međutim, to je tehnički nemoguće jer su ruski virusi programirani na ćirilici i ne mogu ništa zapadnim računarima. (izvor nepoznat)