PARODIJE

VEDRI DUH

UNIX AIRWAYS - Svako ponese djelić aviona kada dolazi na aerodrom. Svi onda odu na pistu i sastave avion, neprekidno se svađajući kakav avion treba uopće sastaviti.

AIR DOS - Svi guraju avion dok ne poleti, a zatim uskaču i voze dok se avion ne vrati na zemlju. Onda opet guraju, pa uskaču, pa iskaču, pa guraju, pa...

MAC AIRLINES - Svi stjuardi, kapetani, rukovaoci prtljagom, prodavači karata i ostali izgledaju potpuno isto. Svaki put kad ih pitaš za neki detalj, ljubazno, ali čvrsto ti stave do znanja da ne trebaš ništa znati, niti želiš nešto znati i sve će biti urađeno za tebe bez da ti o tome imaš ikakvog pojma. Zato ušuti i vozi se.

WINDOWS AIR - Terminal je zaista lijep i raznobojan, sa ljubaznim osobljem, laganom procedurom predaje prtljage i ukrcavanja i krajnje glatkim polijetanjem. Nakon otprilike 10 minuta provedenih u zraku, avion eksplodira bez ikakvog upozorenja.

WINDOWS NT AIR - Više-manje kao Windows Air, ali košta više, uglavnom koristi mnogo veće avione, a kad eksplodira raznese i sve ostale avione u radijusu od 40 km od eksplozije.

WINDOWS XP AIR - Nalaziš se na aerodromu koji po ugovoru opslužuje samo XP avione. Svi avioni su isti, predivno obojani i 3 puta veći nego što je potrebno. Znakovi su ogromni, veoma jasno istaknuti i svi pokazuju u istom smjeru. Gdje god da kreneš, iskoči netko u mantilu i šeširu nabijenim na oči i insistira da ga slijediš. Tvoja odjeća i prtljaga bit će zamijenjeni prikladnim XP zrakoplovnim odijelom i koferom, identičnim svima oko tebe jer je to uključeno u cijenu karte. Avion neće poletjeti dok ne potpišeš ugovor. Ispostavlja se da je gromoglasno najavljena zabava tijekom leta film o Mikiju Mausu koji se neprekidno ponavlja. Obavezno se moraš javiti svojoj putničkoj agenciji pre nego što možeš naručiti hranu ili piće. Tijekom leta te redovno detaljno pretresaju. Ako toalet koristiš 2 ili više puta naplatit će ti se dodatna karta. Bez obzira na kojoj destinaciji letiš, uvijek ćeš završiti slupan negdje u Tunguziji

OSX AIR - Ulaziš na terminal sav u bijelom i sve što vidiš je žena koja sjedi u uglu za bijelim šalterom. Prilaziš kupiti kartu, a ona se smiješi i kaže: Dobrodošli u OSX Air, dozvolite nam, molim vas da vas fotografiramo. U tom trenutku okida kamera u zidu koju do tada niste primijetili. Hvala, ovo je vaša karta! - kaže ljubazno službenica pružajući ti kartu sa tvojom slikom i svim informacijama na njoj. Otvaraju se vrata sa tvoje desne strane i ti ulaziš u široki prostor s jednom stolicom u sredini. Sjedaš, slušaš muziku i gledaš filmove tijekom leta. Nikad ne vidiš ni jednog drugog putnika. Slijećeš, izlaziš i kažeš samom sebi: Vau, to je bilo stvarno lijepo, ali imam osjećaj da nešto nedostaje.

WINDOWS VISTA AIRLINES - Ulaziš na sjajan terminal s najvećim avionima koje si ikada vidio. Svakih 10 metara pojavi se službenik osiguranja i pita da li si siguran da želiš nastaviti prema svom avionu ili želiš otkazati. Kako nisi siguran što bi donijelo otkazivanje, nastavljaš pitajući službenika za pultom zašto su avioni tako veliki. Nakon što osiguranje provjeri da li si siguran da to želiš pitati i siguran da želiš čuti odgovor, službenik te informira da je to zato da se korisnici osjećaju bolje, ali su zbog toga avioni duplo sporiji. Usput doda da je povećanje veličine znatno pridonijelo dostizanju sporijeg letenja. Po izvršenom ukrcavanju, stjuardese pitaju svakog putnika posebno da li je siguran da želi nastaviti let. Onda, u skladu sa politikom kompanije kapetan pita to isto, ovog puta sve putnike zajedno. Nakon što si toliko puta odgovorio sa Da, po licu te odalami neki tip kojem si na pitanje:Hoćete li da Vas udarim u lice, Da ili Ne?, instinktivno odgovorio sa Da. Poslije polijetanja pilot shvaća da drajver za uvlačenje točkova nije apdejtovan za let na novom avionu, pa se uvijek zaglavljuje u izvučenoj poziciji. Ovo prisiljava avion da leti još sporije, ali piloti su naviknuti na to i nastavljaju let, nadajući se da će proizvođač izdati apdejt pre slijetanja. Stižeš na odredište žaleći što umjesto promjene kompanije nisi iskoristio ostvareni bonus kod XP airlines. Blizak prijatelj, nakon što je čuo tvoju priču, uvjerava te da je Linux Air znatno bolja alternativa.

LINUX AIR - Nezadovoljni radnici iz svih ostalih OS kompanija su odlučili napraviti vlastitu zrakoplovnu kompaniju. Sami su izgradili avione, šaltere za prodaju karata i betonirali pistu. Naplaćuju samo malu cijenu koja pokriva troškove tiskanja karte, ali možeš je downlodovati i otiskati sam, u kom slučaju je besplatna. Pri ukrcavanju u avion dobivaš sjedište, 4 šarafa, ključ i kopiju Sjedište-kako-da.html. Kad se jednom smjestiš, potpuno podesivo sjedište je veoma udobno. Avion polijeće na vrijeme i stiže na odredište bez ikakvog problema. Pokušavaš da putnicima drugih kompanija preneseš sjajne utiske sa putovanja, ali sve što te oni pitaju je: Treba da uradiš ŠTO sa sjedištem?!