PARODIJE

VEDRI DUH

Priča turističkih radnika koji su se susretali sa raznim 'pametnim' pitanjima još 'pametnijih' Amerikanaca.

Jednom me jedna klijentica pitala mora li dobiti sjedište kraj prolaza u avionu. Izjavila je da bi joj sjedenje kraj prozora moglo pokvariti frizuru, pogotovo ako netko u redu ispred nje otvori prozor.

Jedna klijentica se raspitivala o paket aranžmanu za Havaje. Nakon što sam joj objasnio cjelokupne troškove, pitala je: 'Zar ne bi bilo jeftinije letjeti do Kalifornije i od tamo uzeti vlak za Havaje?'

Nazvala me žena koje je htjela putovati u Cape Town. Počeo sam joj detaljno objašnjavati dužinu puta, potrebu da ima putovnicu i slično, nakon čega me prekinula rečenicom: 'Ja ne želim da vi ispadnete glupi, ali Cape Town je u Massachusettsu'. Ja sam, također, ne željevši da klijentica ispadne glupa, mirno odgovorio: 'Cape Cod je u Massachusettsu, a Cape Town je u Africi'. Spustila je slušalicu.

Nazvao je čovjek koji je bio bijesan svojim putovanjem u Floridu, koje smo mi organizirali. Pitao sam ga zbog čega nije bio zadovoljan svojim boravkom u Orlandu. Odgovorio mi je da je očekivao da će imati pogled na ocean. Pokušao sam mu objasniti da to nije moguće, budući da se Orlando nalazi u središtu države Floride. Odgovorio mi je: 'Ne lažite mi. Pogledao sam geografsku kartu i jasno vidim da je Florida vrlo uska država'.

Jednom me nazvao čovjek koji me pitao: 'Da li je moguće vidjeti Englesku iz Kanade?'. Odgovorio sam mu da nije. Razočarano mi je odgovorio: 'Ali djeluju tako blizu kad se gleda na karti.'

Jedan čovek me je nazvao sa željom da iznajmi auto u Dallasu. Kad sam mu sređivao rezervaciju, primijetio sam da u Dallasu presjeda s aviona na avion i da tamo ostaje samo sat vremena. Kad sam ga pitao zbog čega želi iznajmiti auto, rekao je: 'Čuo sam da Dallas ima ogroman aerodrom pa sam htio iznajmiti auto da se prebacim od 'gejta' do 'gejta', da uštedim vrijeme'.

Nazvala me vrlo ljubazna dama koju je zanimalo kako to da njen avion, koji kreće u 20.20 iz Detroita stiže u 20.33 u Chicago. Pokušao sam joj objasniti da se Michigen nalazi u drugoj vremenskoj zoni i da su na karti navedena lokalna vremena polijetanja i slijetanja, ali njoj nikako nije bio jasan koncept vremenskih zona. Konačno sam joj rekao da je to specijalni, vrlo brzi avion i to je povjerovala!

Jedna žena me nazvala i pitala: 'Da li avio kompanije stavljaju opis fizičkog izgleda putnika na torbe zato da znaju kome koja pripada?' Rekao sam joj: 'Ne, zašto pitate?'. Ona mi je odgovorila: 'Pa, kad sam čekirala svoju prtljagu, na nju su stavili natpis FAT (eng. debela), a budući da sam ja debela, pitam se postoji li nekakva povezanost.' Nakon što sam ju stavio minutu-dve na čekanje (umirao sam od smijeha), objasnio sam joj da je 'kod' za njenu destinaciju, grad Fresno, FAT i da je cedulja koju kompanija stavlja na prtljagu putnika označena kodom za destinaciju.

Nazvao me čovjek s aerodroma, koji me pitao: 'Kako da znam na koji avion trebam ući?' Pitao sam ga na što konkretno misli, a on je odgovorio: 'Rekli su mi da je moj broj leta 817, ali nijedan od ovih aviona nema taj broj na sebi'.

Poslovni čovjek me nazvao i ispitivao me o dokumentima koji su mu potrebni za put u Kinu. Nakon duže rasprave o putovnicama, podsjetio sam ga da mu je potrebna i viza. On mi je rekao: 'A, ne, ja sam već više puta bio u Kini i nikad mi nije bila potrebna viza'. Stoga sam ponovno provjerio na internetu i rekao da sam siguran da mu je potrebna viza. On mi je na to rekao: 'Gledajte, bio sam u Kini četiri puta i svaki put su primili moju American Express karticu'.

Neka žena je nazvala da rezervira let. 'Želim letjeti iz Chicaga u River Horse (Nilskog konja) u New Yorku'. Totalno sam ostao bez riječi. Konačno, uspio sam ponovno pitati: 'Jeste li sigurni da je to ime grada?' 'Da, koje letove imate', odgovorila mi je klijentica. Nakon duže potrage, vratio sam se na telefon i rekao: 'Oprostite, gospođo, pregledao sam sve aerodrome u zemlji i nisam uspio naći nijednog Nilskog konja.' Klijentica mi je odgovorila: 'Stvarno ste smiješni. Pa svi znaju za taj grad. Pogledajte na geografskoj karti'. Išao sam prstom po karti države New York od grada do grada i konačno, s nevjericom, upitao: 'Ne mislite valjda na grad Buffalo?' 'Tako je!', odgovorila je klijentica, 'Znala sam da je neka velika životinja!'