PARODIJE

VEDRI DUH

Pepeljugi je bilo 75 godina. Nakon sretnog i ispunjenog života sa sada pokojnim princem, spokojno je provodila dane u svojoj stolici na ljuljanje, promatrajući svijet sa svoga trijema u društvu svog mačka Alana. Jednog sunčanog popodneva, niotkuda se pojavi Dobra Vila. Pepeljuga reče: "Dobra Vilo, odakle ti nakon svih ovih godina?" Dobra Vila odgovori: "Kako si vodila sretan i zdrav život otkad smo se zadnji put vidjele, odlučila sam ti ispuniti tri želje. Ima li nešto za čim tvoje srce još žudi?"

Pepeljuga je zatečena i presretna, a nakon pažljivog razmišljanja i skoro ispod glasa izgovori prvu želju: "Željela bih biti besramno bogata" U istom trenutku, njezina stolica na ljuljanje pretvori se u čisto zlato.Pepeljuga je bila zapanjena. Alan, njezin stari odani mačak, skočio joj je iz krila i šmugnuo u kut dršćući od straha. Pepeljuga reče: "O hvala ti Dobra Vilo."

Dobra Vila odgovori: "To je najmanje što mogu učiniti. Što ti još srce želi?"

Pepeljuga pogleda svoje krhko tijelo i reče: "Željela bih da sam opet onako mlada i lijepa kao nekad." U istom trenutku želja joj se ostvari. Pretvori se opet u mladu ljepoticu i prožmu je osjećaji koje je već odavno bila zaboravila.

Tada je Dobra Vila upita: "Imaš još jednu želju; reci mi je. "

Pepeljuga pogleda prema preplašenom mačku u kutu i reče: "Želim da mog starog mačka Alana pretvoriš u prelijepog i privlačnog mladića." Pomoću čarolije, Alan se odjednom potpuno preobrazi - a kad je gotov stao pred Pepeljugu, bio je najljepši mladić kojeg je svijet ikada vidio, toliko divan da su mu ptice s neba počele padati pred noge.

Dobra Vila opet se obrati Pepeljugi: "Čestitam, Pepeljugo, uživaj u svom novom životu." I uz plavičasti bljesak elektriciteta - nestade.

Nekoliko nijemih trenutaka, Pepeljuga i Alan gledali su se u oči.

Pepeljuga je sjela, bez daha gledajući u zapanjujuće najsavršenijeg mladića kojeg je ikad vidjela. Tada je Alan prišao Pepeljugi i čvrsto je zagrlio svojim mišićavim rukama. Nagnuo se nad nju i svojim toplim dahom milujući njenu zlatnu kosu, tiho joj na uho šapnuo: "Kladim se da ti je sad krivo što si me svojevremeno dala uškopiti."