PARODIJE

VEDRI DUH

(legenda naroda Snokualni)

U pradavna vremena dvije mlade djevojke ležale su u travi i promatrale noćno nebo. Ugledale su dvije zvijezde padalice koje su zaparale nebo. Bila su to dvojica ratnika s Neba koja su se spustila na zemlju da nađu sebi nevjeste. Vidjevši mlade djevojke u travi, odlučiše ih uzeti sa sobom i oženiti se njima. Kad su djevojke zaspale, mladoženje su ih usnule prebacile na Nebo svome Zvjezdanom narodu. Ujutru su ih uzeli za žene.

Djevojke su mirno živjele sa svojim muževima među Zvjezdanim narodom. Svaki dan išle su kopati korijenje za ručak. Muževi su ih upozorili da ne kopaju previše duboko jer mogu probušiti rupu kroz koju će pasti na Zemlju.

Vrijeme je prolazilo, a mlade žene počele su tugovati za svojim plemenom.

Kopajući korijenje, slučajno su otvorile rupu kroz koju se vidjela Zemlja i odlučile su pobeći. U tajnosti su isplele dovoljno duge konopce od konoplje. Jednog jutra iskrale su se iz postelja svojih muževa i konopcima se spustile na Zemlju. Vratile su se svom narodu koji im se veoma obradovao.

Poslije nekoliko mjeseci obje mlade žene rodile su sinove. Dječaci su rasli zajedno kao braća. Dok su još bili bebe, majke su morale ići u šumu sakupljati bobice, a djecu su ostavile rođacima na čuvanje. Njihovo odsustvo iskoristili su njihovi zvjezdani muževi koji su iz osvete ukrali djecake i sakrili ih u duboku pećinu. Po povratku kući, očajne majke plakale su i zapomagale iz sveg glasa.

Njihov vapaj čuo je Sokol koji je vidio kuda su očevi odveli decu. Sažalio se na tugu majki, odletio je do pećine i vratio dječake. Od tada je cijelo pleme budno pazilo na djecu.

Godine su prolazile, djeca su porasla i postala nerazdvojni prijatelji. Kad su se zamomčili, jedan od njih odlučio je potražiti oca. Dugo je lutao nebom, ali nije našao ni traga od oca. Ljutit i razočaran, pretvorio se u Sunce i ostao na nebu. Njegov prijatelj osjećao se usamljeno, te je odlučio pridružiti mu se i pretvorio se u Mjesec. I danas ova dvojica hrabrih mladića svakodnevno zajedno kruže oko Zemlje.