PARODIJE

VEDRI DUH

Američka Nedjeljna škola je obrazovna ustanova, obično kršćanskog karaktera. Prvi put osnovana u Engleskoj u 18. stoljeću kako bi pružala obrazovanje djeci koja rade, kasnije je proširena i na Irsku i Ameriku. Danas nedjeljna škola često ima oblik jednosatnog ili duljeg proučavanja Biblije , koje se može dogoditi prije, tijekom ili nakon nedjeljne crkvene službe. Učitelji nedjeljne škole obično su laici. Nedjeljna škola je oblik vjeronauka, pa nam iz te sredine stižu dječji biseri izvaljeni tijekom nastave:

Učiteljica u nedjeljnoj školi opisivala je kako se Lotova supruga osvrnula i pretvorila u stup soli, kad je mali Jason prekinuo: "Moja se mamica jednom osvrnula, dok je vozila", trijumfalno je najavio, "a ona se pretvorila u telefonski stup!"

Učiteljica u nedjeljnoj školi govorila je svom razredu priču o milosrdnom Samarićaninu, u kojem je čovjek pretučen, opljačkan i ostavljen mrtvim. Živo je detaljno opisala situaciju kako bi njezini učenici shvatili dramu. Zatim je pitala razred, "Ako biste vidjeli osobu koja je ležala na cesti, sva ranjena i krvava, što biste učinili?"
Zamišljena djevojčica prekinula je tišinu: "Mislim da bih povraćala."

Učitelj u nedjeljnoj školi pitao je: "Johnny, misliš li da je Noah puno lovio ribu dok je bio na Arci?"
"Ne", odgovorio je Johnny. "Kako bi mogao, sa samo dva crva."

Učiteljica nedjeljne škole rekla je svojoj djeci: "Učili smo koliko su kraljevi i kraljice bili moćni u biblijskim vremenima. Ali, postoji viša sila. Može li mi itko reći što je to?"
Jedno je dijete izustilo: "Asevi!"

Propovjednikova petogodišnja kći primijetila je da je njezin otac uvijek zastao i sagnuo glavu, na trenutak, prije nego što je započeo svoju propovijed. Jednog dana, upitala ga je zašto.
"Pa, dušo", započeo je, ponosan što je njegova kći toliko promatrala njegove poruke, "molim Gospodina da mi pomogne u održavanju dobre propovijedi."
Ona se malo zamislila pa upita "A kako to da on to ne čini?"

Svećenik je rekao šestogodišnjem dječaku: "Znači, tvoja majka svake noći izgovara molitve za tebe? Vrlo pohvalno. A što u molitvi kaže?"
Dječačić je odgovorio: "Hvala Bogu da je u krevetu!"

Svećenik je upitao dječaka da li izgovara svoje molitve svake večeri. "Da, gospodine", odgovorio je dječak.
"A, kažeš li ih uvijek i ujutro?" - upita župnik.
"Ne gospodine", odgovorio je dječak. "Ne, danju se ne bojim."

U nedjeljnoj školi poučavali su kako je Bog stvorio sve, uključujući ljude. Mali Johnny, djelovao je posebno pažljivo kad su rekli kako Eva je stvorena iz jednog od Adamovih rebara.
Nekoliko dana kasnije majka je primijetila kako leži kao da je bolestan i upitala ga: "Johnny u čemu je stvar?"
Mali Johnny odgovorio je: "Imam bolove u boku. Mislim da ću imati ženu."

Dječačić je otvorio veliku obiteljsku Bibliju. Bio je fasciniran dok je pregledavao stare stranice.
Odjednom je nešto ispalo iz Biblije. Podignuo je predmet i pažljivo ga pogledao. Vidio je stari smokvin list koji je bio sprešan između stranica.
"Mama, vidi što sam našao", doviknuo je dječak.
"Što to imaš, dragi?" pitala je njegova majka.
Sa zaprepaštenjem u glasu dječak je odgovorio: "Mislim da je to Adamovo odijelo!"