PARODIJE

VEDRI DUH

U obitelji engleskoga kralja Edvarda I. (1237.-1307.) i njegove žene kraljice Eleanore (1241.-1290.). njihova djeca uživala su najbolje uvjete i najpovoljniji okoliš koje im je mogla ponuditi srednjovjekovna Europa. Živjela su u dvorcu, jela koliko su htjela, obilovala toplom odjećom, spavala kraj dobro naloženih ognjišta, pila najčišću moguću vodu, služila ih je čitava vojska služinčadi i za njih su se skrbili najbolji liječnici. Izvori spominju šesnaestero djece što ih je kraljica Eleanora rodila između 1255. i 1284. a to su:

1. Anonimna kći, rođena 1255. , umrla pri porodu
2. Kći Catherine, umrla u starosti od 1 ili 3 godine
3. Kći Joana, umrla sa 6 mjeseci
4. Sin John, umro s 5 godina
5. Sin Henry, umro sa 6 godina
6. Kći Eleanor, umrla s 29 godina
7. Anonimna kći, umrla s 5 mjeseci
8. Kći Joana, umrla s 35 godina
9. Sin Alphonso, umro s 10 godina
10.Kći Margaret, umrla s 58 godina
11.Kći Berengeria, umrla s 2 godine
12. Anonimna kći, umrla ubrzo poslije rođenja
13. Kći Mary, umrla s 53 godine
14. Anonimni sin, umro ubzo poslije rođenja
15. Kći Elizabeth, umrla s 34 godine
16. Sin Edward

Taj najmlađi sin Edward bio je prvi dječak koji će preživjeti opasne godine djetinjstva, te se po očevoj smrti uspeti na englesko prijestolje kao kralj Edvard II. Drugim riječima, Eleanor je tek iz šesnaestog pokušaja izvršila najključniju zadaću engleske kraljice i pribavila svojemu mužu muškog nasljednika. Koliko nam je poznato, Eleanor i Edvard I bili su zdrav par koji na djecu nije prenio nikakvu nasljednu bolest. Pa ipak je desetero od šesnaestoro - dakle 62% - njihove djece umrlo još u djetinjstvu. Tek je šestero njih uspjelo nadživjeti 11. godinu života, a samo je troje, - ciglih 18% - nadživjelo i 40. Uza sve te porode, Eleanor je najvjerojatnije imala i mnogo trudnoća koje su završile prirodnim pobačajem.U prosjeku gledano, Edvard i Eleanor svake bi treće godine izgubili po jedno dijete i tako desetero jedno za drugim. Današnjem je roditelju takav gubitak  nemoguće i zamisliti.

No, majka Edvarda II zacijelo je bila žena izvanredne upornosti i strpljivosti. Što se nije moglo reći i za ženu koju je Edvard odabrao za životnu družicu, naime za Izabelu Francusku. Ona ga je, nakon što je pronašla novu ljubav, dala umoriti u 43. godini života.

Pouka: Ako priroda zakaže, tu je žena da ispravi.

 

Prema: Yuval Noah Harari, Prevedeno prema: Sapiens; izvornik na hebr. jeziku: Kitsur toldot ha-enoshut, Zagreb: Fokus komunikacije, 2015.