PARODIJE

VEDRI DUH

Jednom davno, pripremajući novu božićnu sezonu, Djed Mraz je krenuo s pripremama za svoje godišnje putovanje ... ali, jao, problema na sve strane.

Četiri njegova najvrjednija vilenjaka su se razboljela, a vilenjaci pripravnici nisu proizvodili igračke tako brzo i kvalitetno kako je to bilo uobičajeno. Djed Mraz je sve više počeo osjećati strahoviti pritisak zbog kašnjenja.

U to mu je stigla njegova gospođa Mraz i sva nasmiješena mu priopćila kako joj mama dolazi u posjet. To je Djedicu još više potreslo.

Patuljci su se negdje odskitali, pa je sam počeo tovariti saonice. No, zavraga jedna od dasaka puče, a torbe s igračkama padoše na zemlju i igračke se rasuše po dubokom snijegu. Nekako ih ipak skupi pa krenu u štalu upregnuti sobove.

Kad tamo, tri su se soba iskrala iz štale, preskočila ogradu i otišla, bogzna gdje. Gdje sad da nađe zamjenu?

Totalno iznerviran Djed krenu kući na šalicu kave i viski. Otvori ormarić, al' viskija nema. Vilenjaci su ga ili popili ili ga sakrili od njega. Ništa od alkohola.

Već mu se počelo mutiti pre očima, ispusti lonac s kavom koji se razbi na stotine komadića i proli kavu po cijelom kuhinjskom podu.

Krenu po metlu, al' ostala samo drška. Miševi pojeli slamu od koje je napravljena.

I tada, upravo tada, zazvoni na vratima.

Otvori on vrata, kad tamo anđeo s vrlo velikim božićnim drvcem.

Sav raznježen i veseo anđeo ga radosno pozdravi: "Sretan Božić Djedice Mraz. Kako je ovo krasan dan? Imam jedan divan poklon za vas - prekrasno božićno stabalce. Samo ga trebati staviti u stalak. Gdje biste željeli da vam ga nabijem?"

....

I tako je započela tradicija malog anđela na vrhu božićnog drvca.