PARODIJE

VEDRI DUH

Imao kralj sina jedinca kojim se silno ponosio zbog njegove mudrosti, dobrote ali i njegove ljepote. Na samrti pozove stari kralj kraljevića i pouči ga kako da upravlja kraljevstvom. No, upozori ga da je za stabilnost kraljevstva važno da kralj ima ženu koja će njemu i kraljevstvu podariti nasljednika poput njega, kraljevića koji preuzima ovu tešku kraljevsku dužnost. Ali, upozori stari kralj, nije nevažan i njegov izgled jer i o njemu ovisi sposobnost komuniciranja s drugim uglednicima, dvorjanima ali i običnim pukom. Zato dijete mora biti savršeno lijepo a to mu može podariti samo savršeno lijepa žena. Ubrzo stari kralj premine i kraljevića okrune novim kraljem.

Vladao mladi kralj neko vrijeme, no osjeti veliku tugu zbog usamljenosti i prisjeti se očeva savjeta. Sazove on dvorski savjet da se posavjetuje kako mu pronaći buduću kraljicu. Saslušavši sve mudre prijedloge odluči da pošalje dvorjane po čitavom kraljevstvu da odaberu kandidatkinje koje trebaju odgovoriti utvrđenim kriterijima. I razmiliše se dvorjani po kraljevstvu u potrazi za ljepoticama. Okupe ih, dovedu u dvor i dvorski savjet ih sve ispita i konačno odabere tri ljepotice koje će predstaviti mladom kralju.

Gleda kralj prvu, savršeno lijepa ali kao da joj je nos malo kriv - ne dolazi u obzir, zaključi.

Gleda drugu, još ljepša ali kao da joj je jedno uho malo veće... pa nije savršena, ne može proći.

Gleda treću, gleda - lijepa nema šta. Zamjerke ? Nema! Odabere je i uskoro velikom svadbom okruni je kraljicom.

Ubrzo kraljica se poče debljati na pravom mjestu. Čitav dvor užurban i uzrujan, kraljica se nešto prerano porađa i rodi ona muško dijete. Sin, nasljednik!!! ... Da, ali ružan k'o đavo. Gleda kralj, gleda i sve se nešto premišlja. Prisjeti se svoga odabira: ona prva je imala malo kriv nos, ona druga malo veće uho, a ova treća, treća ljepotica koju je oženio ... bila je malo trudna.