PARODIJE

VEDRI DUH

Putuje trgovačka karavana pustinjom. Kad odjednom usred pustinje na jednoj pješčanoj dini - drek... nigdje oaze, nigdje ništa, samo drek usred pustinje i to pijeskom nepokriven unatoč vjetru i pješčanim olujama koje ovdje haraju. Čudno, zapitaju se trgovci i odluče pronaći odgovor na ovaj fenomen. Već u prvoj oazi na koju su naišli potraže odgovor, ali neuspješno. Nitko im odgovoriti nije znao, ali uputiše ih na pustinjaka koji živi u nekoj spilji tamo u gorovitom predjelu. Nastaviše putovanje i stigoše do tog gorovitog predjela, potražiše spilju i nađoše pustinjaka kako drijema. Mršavi starac s bradom do pupka tek proškilji ispod vijeđa i upita ih što ga trebaju. I oni mu ispričaše viđeno, začuđeni otkud govno ovdje usred pustinje, pijeskom nepokriveno. Kako je to moguće?

Starac se namršti, malo promeškolji pa ih pozva:

- Sjedite djeco, ovo je jedna duga i zanimljiva priča koju morate čuti. U davno - zaboravljenom vremenu prije mnogo godina, u jednom prelijepom kraljevstvu živio je kralj sa svojom kraljicom i trojicom mlađahnih sinova. Sva trojica sinova su bila ludo zaljubljena u prelijepu mladu tek propupalu princezu iz susjednog kraljevstva. Jednoga dana veliki, opaki, grdni zmaj doleti u to kraljevstvo i ote tu mladu, lijepu kraljevnu i odvede je preko 7 mora, 7 gora, 7 planina i 7 dolina u svoju veliku, mračnu pećinu na kraju svijeta. Duboko ožalošćeni kralj tog susjednog kraljevstva pozvao je hrabre vitezove da mu oslobode ljubljenu kćer uz obećanje: "Tko moju kćerku oslobodi sužanjstva opasnog zmaja, dobit će njenu ruku."

Posavjetuju se braća s ocem kako bi bilo dobro osloboditi kraljevnu, uzeti je za ženu i time ujediniti dva kraljevstva, koja ponekad i nisu bila u baš dobrim odnosima. I najstariji sin, inače vrlo hrabar momak, se prvi javi i krene na petogodišnje putovanje da nađe kraljevnu. Proputuje on 7 mora, 7 gora, 7 planina, 7 dolina i stigne do zmajeve pećine. Opremljen samo štitom i mačem, ulazi junački u pećinu i izaziva zmaja na obračun. No, veliki, opaki, grdni zmaj ga brzo nadvlada, na mjestu ga spali i pojede.

Ne vraća se najstariji kući i zaključiše braća da on nije uspio. Javi se srednji brat i kune se u ime svog oca, kralja da će osloboditi princezu, uzeti joj ruku i ujediniti dva kraljevstva. Kreće na put i u pet dugih godina proputuje 7 mora, 7 gora, 7 planina, 7 dolina i dolazi do zmajeve pećine. Budući da je bio vrlo inteligentan mladić, sakrije se u šumu pored pećine i razradi plan - kako bez borbe uvjeriti zmaja da mu prepusti kraljevnu. Tek što se sunce promolilo u zoru ulazi on u pećinu bez ikakvog oružja i pokušava objasniti zmaju situaciju - objasni mu kako voli princezu više nego sebe, kako njihov brak treba osigurati sretnu budućnost za sve dolazeće generacije dvaju kraljevstava ... Ali veliki, opaki, grdni zmaj nije imao razumijevanja za njegovu priču, samo se podrugljivo nasmije tako da rignu vatru, spali ga i pojede.

Proteklo je vrijeme i brat se ne vraća, pa se i najmlađi sin odluči krenuti na put. No, poučen iskustvom neuspjeha braće njegove, zapita tko bi mu mogao pomoći savjetom kako pobijediti zmaja. I uputiše ga čarobnici koja živi na drugom kraju svijeta. Krenu on na put i nakon pet godina putovanja i neviđenih tegoba, stiže do njene kolibe na kraju svijeta. Vidi, sjedi ona uz kotao nešto čara i mrmlja sebi u bradu. No hrabro joj pristupi, ispriča svoju priču i upita je za savjet kako da ubije zmaja. Inače zlovoljna, stara čarobnica bi nešto raspoloženija kad vidje mladićevu ljubav i odluči mu otkriti tajnu staru koliko i svijet, a koju su do tada imali priliku čuti samo najhrabriji od hrabrih i najpametniji od pametnih. A priča kaže da postoji jedna biljka koja raste daleko od sve i jedne civilizacije, ispod jednog zlatnog potoka gdje lete ptice raznih boja i gdje sunce sja bez prestanka - od te biljke se napravi posebna smjesa s vodom koja strašno privlači zmaja, ali od koje ugiba ako je pojede. Najmlađi brat ustaje, ljubi staru čarobnicu i kreće na novi, petogodišnji put, preko 7 mora, 7 gora, 7 planina, 7 dolina i dolazi do tog dalekog mjesta, nalazi taj daleki, zlatni potok, i nalazi tu daleku, mističnu biljku.

I nakon toga, kreće posljednja dionica njegovih dugih putovanja, ponovo preko 7 mora, 7 gora, 7 planina, 7 dolina, dolazi to zmajeve pećine. Ne izlazi zmaju na oči, već zagrabi vode, iz njedara vadi biljku, umiješa je u vodu i napravi čudotvornu otrovnu smjesu. Stavlja je u zdjelu i krišom se uvuće u pećinu, i ostavlja pokraj velikog, opakog, grdnog a usnulog zmaja. Probudi se Zmaj, privuče ga miris poslužene hrane, halapljivo je proguta ... i u trenu se prevrnu mrtav. Kad to vidje najmlađi brat  razdragano utrči u pećinu i vrisnu da ga sva četiri ćoška svijeta čuju: "Uspio sam!" Oslobađa svoju ljubav, jest da više nije bila tek propupala već pomalo ostarjela kraljevna, no oni se ipak vjenčaju, dva kraljevstva se ujedinjuju i zauvijek žive sretno, zdravo i veselo.

I pustinjak završi svoju priču, a jedan od trgovaca ga nervozno priupita: "Pa dobro, starče, čuli smo priču, ali odakle govno u pustinji?"

- A... to? Pa to se neko posr'o.