PARODIJE

VEDRI DUH

Predsjednik Uprave naše korporacije dobio je na poklon karte za koncert za izvedbu Schubertove "Nedovršene simfonije". Pošto nije mogao ići, karte je dao revizoru tvrtke i uputivši ga da on ode umjesto njega. Kada ga je sutradan ujutro upitao da li je uživao u koncertu, revizor mu je uručio sljedeći izvještaj:

1. U vremenu od 20,00 do 20,30 sati u prostorima Velike koncertne dvorane promatrao sam Simfoniju broj VIII. u h-molu autora Franza Schuberta. Autor je stigao zapisati samo dva stavka i to Allegro Moderato i Andante con moto, tako da Simfonija nema kraja sukladno međunarodnim standardima. Zato se se zove "Nedovršena Simfonija". Razlog zašto ju je ostavio nedovršenom i danas je nepoznat, te je predmet rasprava stručnjaka. Moje mišljenje je sadržano u nastavku.

2. U promatranom razdoblju četiri svirača oboe nisu imala što raditi. Njihov broj treba reducirati, a njihove poslove raspodijeliti ostalima u orkestru što će ukloniti varijacije u aktivnostima.

3. Svih 12 violina su svirale identične note. To je potpuno nepotrebno dupliciranje i osoblje te sekcije treba drastično smanjiti.

4. Nema svrhe da duhači ponavljaju iste dionice koje su već odsvirali gudači. Kada bi se uklonile sve dionice koje se ponavljaju, koncert bi se mogao skratiti s 26,42 na samo 5,27 minuta.

5. Da je Schubert vodio brigu o tim stvarima, vjerojatno bi i dovršio ovu Simfoniju.