NOSTALGIJA

VEDRI DUH

Jer, što je drugo novac nego znoj i krv ljudi, lukavstvom iskovan u mite i šekele kojima se ljudi okivaju? I što je bogatstvo nego znoj i kry ljudi, nagomilano od strane onih koji su se znojili i krvarili najmanje, da njime oderu leđa onih koji su se znojili i krvarili najviše?

Jao i opet jao onima koji sažižu svoje umove i srca i uništavaju svoje noći i dane gomilanjem bogatstva! Jer ne znaju što gomilaju.

Znoj bludnica, ubojica i lopova, znoj sušičavog, gubavog i oduzetog, znoj slijepog, i hromog, i osakaćenog, s onom orača i njegovog vola, i pastira i njegovih ovaca, i žeteoca i sakupljača - svi ovi i mnogo više njih, snabdjevači su nagomilanog bogatstva.

Krv siročeta i skitnice, despota i mučenika, zlog i pravednika, kradljivca i pokradenog, krv đelata i onih koje ovi pogubljuju, krv krvopija i varalica i onih koje ovi sisaju i varaju - svi ovi i mnogo više njih, snabdjevači su nagomilanog bogatstva.

Da, jao i opet jao onima, čije bogatstvo i čija zaliha robe su znoj i krv ljudi! Jer znoj i krv će na kraju naplatiti svoju cijenu. I užasna će biti ta cijena, i strahotna ta naplata.

Davati na zajam, pa još davati na zajam s kamatom! To je zaista nezahvalnost predrska za oprostiti.

Jer, što vi imate pa da na zajam date? Nije li sam vaš život dar? Kada bi vam Bog nametnuo kamatu i za najmanji od njegovih darova kojima vas daruje, čime biste platili?

Nije li ovaj svijet jedna zajednička riznica, u koju svaki čovjek, svaka stvar, ulaže sve što ima za održanja svega?

Daje li vam na zajam ševa svoju pjesmu, i izvor svoju blistavu vodu?

Daje li na zajam hrast svoju sjenku, i palma svoje medne datulje?

Daje li vam ovca svoju vunu, i krava svoje mlijeko, uz kamatu?

Prodaju li vam oblaci svoju kišu, i sunce svoju toplotu i svjetlost?

Što bi bio vaš život bez ovih i bezbroj drugih stvari? I tko od vas može kazati koji je čovjek, koja je stvar, uložila najviše, a koja najmanje, u riznicu svijeta?

Iz Knjige Mirdradove.

Knjiga Mirdadova alegorijska je knjiga filozofije libanonskog autora Mikha'ila Na'ima. Ova, bezvremena alegorijska priča koja je dotakla srca velikog broja čitatelja, ne prestaje pokazivati novim naraštajima kako se gubitkom osjećaja dvojnosti može proširiti ljudska svijest i otkriti Bog u čovjeku. Ta je knjiga niz dijaloga između Mirdade i njegovih učenika. Mirdadova učenja obuhvaćaju sva važna životna pitanja kao što su ljubav, odnos gospodara i sluge, stvaralačka šutnja, novac, ciklus rađanja i umiranja, pokajanje, starost i slično.