NOSTALGIJA

VEDRI DUH

"Kada dođem u napast da kritiziram, ugrist ću se za jezik. Kad me nešto potakne na hvaljenje, vikat ću iz petnih žila", dvije su nam najdraže misli iz trgovačkog priručnika Oga Mandina, koji poziva nas sve, a ne samo prodavače, da pozdravimo ovaj dan s ljubavlju u srcu.

Jer ovo je najveća tajna uspjeha u svim pothvatima. Tjelesnom se snagom može raskoliti štit, čak i oduzeti život, ali samo nevidljiva snaga ljubavi može otvoriti ljudska srca. Sve dok ne ovladam tim umijećem, ostat ću samo sitni kramar na tržištu.

Učinit ću ljubav svojim najjačim oružjem i nitko kome se obratim neće se moći oduprijeti toj sili. Ne moraju se slagati s mojim rasuđivanjem, ne moraju vjerovati mom govoru, ne moraju odobravati moju odjeću, čak i moje cjenkanje može izazvati sumnjičavost, no moja će ljubav rastopiti sva srca poput sunčevih zraka koje omekšaju i najtvrđu zemlju.

A kako ću to postići? Od sada ću se prema svemu odnositi s ljubavlju i ponovno ću biti rođen.

Voljet ću sunce jer mi grije kosti; voljet ću i kišu jer mi pročišćuje duh. Voljet ću svjetlost jer mi pokazuje put, ipak ću voljeti i tamu jer mi pokazuje zvijezde. Poželjet ću dobrodošlicu sreći jer mi proširuje srce; svejedno ću prigrliti tugu jer mi otvara dušu. Primit ću nagrade jer mi pripadaju, ipak ću pozdraviti i prepreke zbog izazova koje mi donose.

A kako ću govoriti? Hvalit ću svoje neprijatelje i oni će mi postati prijatelji. Ohrabrivat ću svoje prijatelje i oni će mi postati braća. Uvijek ću pronalaziti načine za odobravanje; nikada neću tražiti isprike za ogovaranje. Kada dođem u napast da kritiziram, ugrist ću se za jezik. Kad me nešto potakne na hvaljenje, vikat ću iz petnih žila.

Zar nije istina da ptice, vjetar i sva priroda kuju u zvijezde svog stvoritelja? Zar se ja istom pjesmom ne mogu obraćati njegovoj djeci? Od sada ću pamtiti ovu tajnu koja će mi promijeniti život.

A kako ću se ponašati? S ljubavlju prema svim ljudima jer svaki čovjek ima osobine koje valja cijeniti makar one bile skrivene. S ljubavlju ću srušiti zid sumnje i mržnje koji su podigli oko svog srca, a na njegovo ću mjesto postaviti mostove da moja ljubav može ući u njihove duše.

Voljet ću ambiciozne jer me nadahnjuju! Voljet ću neuspješne jer od njih mogu učiti. Voljet ću i kraljeve jer su i oni samo ljudska bića. Voljet ću krotke jer su božanstveni. Voljet ću bogate jer su osamljeni, voljet ću siromašne jer ih ima mnogo. Voljet ću mlade zbog vjere koje nose u sebi. Voljet ću stare zbog mudrosti koju dijele. Voljet ću lijepe zbog tuge u njihovim očima. Voljet ću ružne zbog mira u njihovim dušama.

Kako ću odgovarati na vladanje drugih? S ljubavlju. Baš kao što je ljubav moje oružje za otvaranje ljudskih srca, ljubav je istodobno moj štit za strijele mržnje i koplja srdžbe. Nedaće i malodušje će se razbiti o moj novi štit i pretvoriti u blago rominjanje kiše. Moj će me štit zaštititi na tržištu i poduprijeti u trenucima samoće. Dat će mi snage u trenucima očaja i pružiti mi smirenje u trenucima radovanja.

S vremenom ću postajati sve čvršći i jači sve dok ga jednog dana ne odbacim i neopterećen krenem među svakojake ljude, a tada će se moje ime dizati visoko na piramidi života.

A kako ću se suočiti sa svakim koga sretnem? Samo na jedan način. U tišini i u sebi obratit ću mu se i reći: "Volim te".

Iako neizgovorene na glas, te će riječi sjati u mojim očima, odagnat će bore na čelu, donijeti osmijeh na moje usne i jeku u moj glas. Njegovo će srce biti otvoreno. A tko će reći "ne" mojoj robi ako mu srce ispunjava moja ljubav?

A najviše od svega voljet ću sebe jer samo tako mogu gorljivo ispitati sve što ulazi u moje tijelo, misli, dušu, u moje srce.

Neću previše popuštati zahtjevima svog tijela, nego ću ga njegovati s čistoćom i umjerenošću. Neću dopustiti svojim mislima da ih privuku zlo i zdvojnost, već ću ih njegovati znanjem i višestoljetnom mudrošću. Neću dopustiti duši da postane umišljena i zadovoljna sama sobom, nego ću je hraniti meditacijom i molitvom. Neću srcu dopustiti da postane sitno i ogorčeno, nego ću ga dijeliti, te će rasti i grijati zemlju.

Odsada ću voljeti sve ljude. Od ovog trenutka sva je ljutnja i mržnja uklonjena iz mojih žila jer vremena imam samo za ljubav. Od ovog trenutka činim prvi korak potreban da postanem muškarac među muškarcima.

S ljubavlju ću ustostručiti prodaju i postati veliki trgovac. Ako i nemam drugih vrlina, mogu uspjeti samo s ljubavlju. Bez nje neću uspjeti, makar imao sve znanje i vještine svijeta.

Og Mandino, "Najveći trgovac na svijetu"