NOSTALGIJA

VEDRI DUH

Prije nego je postao predvodnik indijske borbe za neovisnost, Mahatma Gandhi je studirao pravo na Sveučilišnom koledžu u Londonu. Gandhi je bio vrlo uspješan student te uspio diplomirati u roku tri godine. Povijest bilježi da je imao i profesora Pettersa čiji ljubimac baš nije bio, dapače, profesora koji ga je prezirao i stalno pokušavao isprovocirati, a budući da Gandhi nikada nije spuštao glavu pred njegovim "argumentima", njihovi verbalni sukobi su bili vrlo česti.

Mada su internetski izvori podijeljeni oko toga jesu li svi ovi dijalozi između Gandhija i Pettersa istiniti, svakako su interesantni i poučni te svjedoče o velikoj mudrosti koja je odlikovala vođu borbe za neovisnost Indije.

Jednog dana, gospodin Petters je ručao u blagovaonici Sveučilišta, a Gandhi je došao sa svojim pladnjem i sjeo pored profesora. Profesor je u svojoj aroganciji rekao: "Gospodine Gandhi: vi ne razumijete ... svinja i ptica ne sjede zajedno kada jedu ", na što Gandhi odgovara, "Ne brinite profesore, odletjet ću". Potom Gandi odlazi i sjeda za drugi stol.

Profesor Petters, zelen od bijesa, odluči se osvetiti na već sljedećem ispitu, ali Gandhi sjajno odgovara na sva pitanja. Tada mu je gospodin Petters postavio sljedeće pitanje: "Gospodine Gandhi, ako šetate ulicom i nađete paket, a u njemu se nalazi vreća mudrosti i još jedna torba puna novca; koju ćete uzeti ? "

Bez oklijevanja, Gandhi je odgovorio: "Onaj s novcem, naravno."

Profesor Petters, smiješeći se, rekao je: "Ja bih na vašem mjestu uzeo mudrost, to vam priliči zar ne?"

- "Svatko uzima ono što nema", ravnodušno je odgovorio Gandhi.

Profesor Petters, već histeričan, na ispitnom listu upisuje riječ "idiot" i daje je Gandhiju. Gandhi uzima ispitni list i sjedne. Nekoliko minuta kasnije, Gandhi dolazi do profesora predajući mu ispitni list i veli: "Oprostite gospodine profesore, vi ste potpisali test, ali mi niste dali ocjenu."