NOSTALGIJA

VEDRI DUH

Iz: Anthony Robbins, "Divovski koraci."

1. Ljubav i srdačnost - njegujte emocije ljubavi i srdačnosti. Prelijepo vjerovanje koje preporučujem da usvojite dolazi iz knjige "Kurs o čudima": svaka komunikacija je ili odgovor prožet ljubavlju ili vapaj u pomoć. Ako vam se netko obrati u stanju povrijeđenosti ili gnjeva, a vi odgovorite s ljubavlju i srdačnošću, stanje te osobe će se vremenom promijeniti, a njezin intenzitet emocija će oslabiti.

2. Uvažavanje i zahvalnost - njegujte emocije uvažavanja i zahvalnosti. Te su emocije među najduhovnijim emocijama koje možemo osjetiti i one naš život čine boljim više od bilo čega drugoga. Živite sa stavom zahvalnosti!

3. Radoznalost - njegujte radoznalost. Ukoliko se zaista želite razvijati, naučite biti radoznali poput djeteta. Znatiželjnim ljudima nikada nije dosadno, a život za njih postaje beskonačno otkrivanje radosti.

4. Uzbuđenje i strast - njegujte emocije uzbuđenja i strasti. Te emocije mogu izazov pretvoriti u veliku životnu priliku pružajući nam ujedno i snagu da napredujemo u životu brže nego ikada prije. Raspalite svoju strast.

5. Odlučnost - odlučnost čini razliku između zaglavljenosti u nekom poslu i predanosti tome poslu. Puko "prisiljavanje" samoga sebe neće biti dovoljno; potrebno je dovesti se u stanje odlučnosti.

6. Prilagodljivost - budite prilagodljivi. Ako ijedna emocija jamči uspjeh, tada je to sposobnost promjene pristupa. Zapravo svi signali za akciju, samo su poruke koje govore da trebamo biti prilagodljivi. Tijekom života naći ćete se u situacijama kojima nećete biti u stanju upravljati. Vaša sposobnost da budete prilagodljivi po pitanju svojih pravila, značenja koja pridajete situacijama i svojih postupaka dugoročno će odrediti vaš uspjeh ili neuspjeh, a da ne spominjem vašu osobnu radost i ispunjenost.

7. Samopouzdanje - dosljedno njegujte samopouzdanje. Ako ste ikada nešto uspješno učinili, u stanju ste to ponoviti. Međutim, uz moć vjere, samopouzdan možete biti čak i u okruženjima i situacijama s kojima se još niste susreli. Zamislite emocije koje zaslužujete i osjetite njihovu izvjesnost umjesto da čekate da se jednoga dana u dalekoj budućnosti spontano pojave.

8. Radost - radost jača vaše samopoštovanje, čini život zabavnijim i uveseljava ljude koji vas okružuju. Biti radostan ne znači da morate zatvarati oči pred stvarnošću, promatrati svijet kroz ružičaste naočale i odbijati priznati da postoje i izazovi. To znači da ste nevjerojatno inteligentni jer znate da, živeći u stanju ugode i pozitivnog iščekivanja, toliko intenzivnog da osjećaj radosti širite na sve oko sebe, posjedujete moć prevladati bilo koji izazov na koji naiđete.

9. Vitalnost - od presudne je važnosti njegovati svoju vitalnost; ne vodite li brigu o svome zdravlju, mnogo je teže uživati u ostalim emocijama. Suprotno općem vjerovanju, mirnim sjedenjem ne štedite energiju. Čovjekov se živčani sistem mora kretati da bi posjedovao energiju. Dok se krećete, kisik kola kroz vaš sistem, a ta fizička razina zdravlja stvara emocionalan osjećaj vitalnosti koji vam je potreban da biste izazove pretvarali u prilike.

10. Davanje doprinosa - osobno ne poznajem dublju emociju od osjećaja davanja doprinosa: osjećaj da ste svojom ličnošću, svojim načinom života duboko i smisleno utjecali na druge najveći je životni dar. TAJNA ŽIVOTA JE U DAVANJU.