NOSTALGIJA

VEDRI DUH

George Carlin, američki glumac i komičar, preminuo 2008. godine, po smrti svoje supruge uputio je dojmljivu poruku:

Paradoks našeg vremena kroz povijest je da imamo veće zgrade ali kraće živice, šire putove ali uža gledišta. Trošimo više ali imamo manje, kupujemo više ali uživamo manje. Imamo veće kuće ali manje obitelji, više pogodnosti ali manje vremena. Imamo više diploma ali manje razuma, više medicine ali manje zdravlja. Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nesmotreno, smijemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo, prekasno liježemo, ustajemo previše umorni, čitamo premalo, gledamo TV previše i molimo se premalo.

Umnogostručili smo naše imetke ali smanjili svoje vrijednosti. Govorimo previše, volimo prerijetko i mrzimo prečesto.

Naučili smo kako da preživljavamo ali ne i da živimo. Dodali smo godine životu ali ne i život godinama. Stigli smo sve do mjeseca i natrag ali imamo poteškoća d prijeđemo preko ulice da upoznamo novog susjeda. Osvojili smo vanjski prostor ali ne i unutrašnji prostor.

Napravili smo velike stvari ali ne i bolje stvari, očistili smo zrak ali zagadili dušu, svladali smo atom ali ne i svoje predrasude. Pišemo više ali učimo manje, planiramo više ali postižemo manje.

Naučili smo žuriti ali ne i čekati, gradimo više kompjutera da sadrže više informacija, da proizvode više kopija nego ikad, ali mi komuniciramo sve manje i manje. Ovo su vremena brze prehrane, velikih ljudi i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa. Ovo su dani dviju plaća ali više razvoda, luksuznijih kuća ali uništenih domova. Ovo su dani brzih putovanja, jednokratnih pelena, moralnosti koja se može odbaciti, jednodnevnih predstava, preteških tijela i tableta koje ubijaju.

Ovo je vrijeme kada ima mnogo toga u izlogu a ništa u skladištu. Vrijeme kada vam tehnologija može donijeti ovo pismo i vrijeme kada možete odabrati dali ćete ga podijeliti s nekim ili samo obrisati.

Zapamtite provedite nešto vremena sa vašim voljenima jer oni neće biti tu zauvijek, recite poneku ljubaznu riječ onome koji vas gleda sa strahopoštovanjem jer će ta mala osoba uskoro odrasti i otići. Sjetite se da date topao zagrljaj onome kraj vas jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem a ne košta ni novčića.

Sjetite se da kažete "Volim te" vašem partneru i vašim voljenima ali najviše od svega i mislite tako. Poljubac i zagrljaj će izliječiti svaku povredu kada dolaze duboko iz Vas. Sjetite se držati za ruke i cijeniti trenutke jer jednoga dana ta osoba neće biti tu ponovno. Dajte vremena ljubavi, dajte vremena razgovoru i dajte vremena podjeli vaših dragocjenih misli s drugima!

Smijte se često, dugo i iskreno. Smijte se dok ne izgubite dah. Suze se događaju. Izdržite, odbolujte, preživite. Recite ljudima koje volite da ih volite, u svakoj prilici, jer život se ne mjeri brojem udisaja koje udahnemo, nego trenucima koji nam oduzmu dah.