LEKSIKONI

VEDRI DUH

Svaka mlada udavača je osuđena na svekrvu, bar u jednom periodu života. Borba je skoro uvijek oko muža, sina, ljubavnika ili sokola.

Svađate se i ne trpite se sa svekrvom? Imate utisak da je njen glavni zadatak da vas maltretita? E, pa tako je! Ali, evo i zašto:

Odnos snahe i svekrve oduvijek je bio katastrofa, toliko da se od davnina vjeruje da žene u ovoj relaciji nikako ne mogu živjeti zajedno. Naravno, to nije točno iako su, istini za volju, sukobi među njima relativno krvavi.

Psiholozi objašnjavaju da se u osnovi ovog problema nalazi borba između majke i ljubavnice. Postoje razni tipovi svekrva, upoznajte se s njima kako biste lakše podnijele život.

Saveznica

Ona je u početku potpuno opčinjena vama jer misli da je dobila novu ortakinju. Međutim, ubrzo će pokušati da preko vas promijeni sina. "Reci mu neka obuče nešto lijepo, tebe će poslušati" ili "da li ti se čini da on pije previše" samo su neke od rečenica koje će izreći i pokušati da vam se umiješa u život. Naravno, kritike koje su na mjestu možda i možete uvažiti, ali problemi nastaju ako vas počne pritiskati. Najbolje sredstvo protiv ovog ponašanja je iskrenost. Objasnite svekrvi da niste spremni sudjelovati u njenim manipulacijama. Ukoliko vaš partner i ima neke mane, on ih mora sam promijeniti. Vi mu možete pomoći, a ne da sklapate pakt s njegovom majkom njemu iza leđa.

Sveznalica

Ona zna ispeči najsočnije meso, ona zna gdje je odjeća najjeftinija, ona zna kada je najbolje otići na ljetovanje, ona zna kako se odgajaju djeca... Da, ona je sveznalica koja ne krije da je u svemu kompetentnija od vas jer ono što je 20 i više godina odgovaralo njenom sinu ne može se promijeniti preko noći. Ako se upustite u borbu, produbit ćete konflikt. U ovakvoj situaciji najbolje je da reagirate trezveno. Recite joj: - Tako sočnu piletinu samo sam jela kod vas, ali bih ipak voljela probati ovaj novi recept.
Međutim, ukoliko počne previše zadirati u intimu, morat ćete biti direktniji: - U potpunosti shvaćam što ste hteli, ali mi smo odlučili da uradimo drugačije.

Rezervirana

Kada vas posjeti, razgovara samo sa svojim sinom i povremeno vam uputi par stereotipnih rečenica. Njena distanca uznemirava i vrijeđa. Napravite prvi korak koji će razbiti napetu atmosferu - pozovite je, posjetite je, kupite joj neku sitnicu. Na kraju krajeva, vi volite istog muškarca, pa je sasvim prirodno da se zbližite. Ukoliko i poslije toga ona ostane hladna, onda pomoći nema. Morat ćete je prihvatiti. Ipak, najvažnije od svega jest da partneru ne prebacujete kako je njegova majka nemoguća jer će to škoditi vašoj vezi. Svaki čovejk je osetljiv na komentare o obiteljii, naročito o majci.

Zla maćeha

Pakosna vrsta privržene majke. Ona se trudi dokazati mu kako vi sve radite pogrešno. Ne libi se da vas javno prekori kada god joj se ukaže prilika. Poslije toga, naravno, likuje. Zašto to radi? Zato što se plaši da će zauvijek izgubiti sina. Što da radite? Ovo je klasičan scenario u domaćinstvima u kojima živi nekoliko generacija. Tada snaha i svekrva već od samog početka započinju borbu oko vlasti jer je objema u interesu da se izbore za moć. Otvoreni razgovor se u ovakvom slučaju ne može izbjeći. Vaš partner mora biti na vašoj strani i to majci mora jasno da da do znanja. To je jedino rješenje.

Vječita žrtva

Njena standardna rečenica je: - Nikada nemate vremena za mene!
Ona bi najradije svakodnevno dolazila da vam pegla, kuha i pomaže. Ukoliko je odbijete, razboljeće se ili će postati depresivna, pa će pokušati da svom miljeniku nametne osjećaj krivice. To je veoma delikatan slučaj, naročito ako je razvedena ili udovica. Što da radite? Jedino rješenje je kompromis. Dozvolite joj da povremeno dolazi kod vas i pomaže vam, ali je i potaknite da s prijateljicama ode na neki izlet, da sklopi nova poznanstva.