LEKSIKONI

VEDRI DUH

Došlo je vrijeme udaje. Naravno, bez dobrog planiranja vjenčanja, ništa. Zato smo odlučili napraviti podsjetnik za planiranje vjenčanja. Koliko smo mogli vidjeti, većina ostalih stranica ili magazina jednostavno prepisuje neke američke planere. Malo smo razgledali te planere i došli do zaključka da to nije za nas. Upute su često neobične, njihovi običaji drukčiji od naših, neke stvari su dovedene do apsurda, a razne budalaštine su postale pravilo. Umjesto slijepog kopiranja, mi smo na tragu tipičnog američkog vodiča napravili naš, prilagođen domaćem podneblju. Imajte na umu da je to, kao što se iz naslova vidi, šaljivi vodič, pa ga nemojte shvatiti previše ozbiljno. Na kraju krajeva, “Luda vjenčanja” su i zamišljena kao stranice s odmakom, uz više zabave i humora, ali i kvalitetnim podacima o proizvodima i uslugama s kojim vas upoznajemo. Jer, makar je vjenčanje ozbiljna stvar, čovjek baš ne treba uvijek biti smrtno ozbiljan.

Ono što vam ne treba, ili vas ne zanima, ili vam se čini previše “američko”, jednostavno zanemarite. Neke su pak stvari bile toliko glupe da smo ih mi sami izbacili (npr. kupiti odjeću za putovanja na medeni mjesec 6 mjeseci prije vjenčanja, i sl.)

Naravno da nije baš uvijek potrebno godinu dana za planiranje vjenčanja, ali danas se, nažalost, u mnogim slučajevima približavamo tom roku pri rezervaciju ugostiteljskog objekta, kojeg će biti teško pronaći u zadnji čas.

A ujedno je to i mali test za mladence. Ako uspijete ostati u vezi cijelu godinu usprkos mučnog planiranja i zahtjeva koje treba rješavati, onda ćete sigurno s lakoćom svladati i sve eventualne probleme u braku! Primite naše čestitke!

12 mjeseci prije vjenčanja (ili više)

1. Prvo pronađite osobu (najčešće suprotnog spola) koja bi se željela oženiti s vama.

2. Probajte ju nagovoriti da se vjenčate za godinu dana.

3. Ako ste uspjeli, obavijestite roditelje (to je ujedno i prilika da se s njegovima upoznate). Ne obazirite se previše na eventualni prigovor njegove majke kako vi niste prava žena za njezinog sina. Vjerojatno vaša majka slično misli o vašem budućem. Mjesta brizi ima samo ako roditelji izjave da neće financirati vaše vjenčanje. Tu se već radi o ozbiljnoj prijetnji koja bi mogla odluku o vjenčanju staviti na kušnju.

4. Odlučite se želite li veliku ili malu svadbu (što dobrim dijelom ovisi o gornjoj izjavi roditelja).

5. Napravite popis potencijalnih gostiju (ako ikako možete izbjeći, ne zovite njegove bivše djevojke, ali ni vaše bivše dečke. Nije da ne godi praviti se važan, pogledati svog bivšeg s visine, i reći nadmeno: “Vidiš što si propustio, sada si ti mogao biti na njegovom mjestu i brojiti svu tu lovu od poklona”. Naravno, na vaš ego neće pozitivno utjecati ako vaš bivši, umjesto da bude utučen i predloži da ipak pobjegnete s njim, odgovori nešto u stilu: “Baš mi je drago. Vidim da si našla drugu budalu.”).

6. Razmislite o iznosu novca koji bi mogli potrošiti za taj događaj. Ohrabrite se i recite svom budućem suprugu vaš zamišljeni iznos. Nemojte se iznenaditi ako on izjavi da je to ludost, i da će sasvim dostajati desetina te svote. Naravno, njemu nije jasno da desetina svote neće biti dovoljna niti za vjenčanicu čuvenog dizajnera u kojoj bi izgledali kao Jennifer Lopez u svojim najboljim filmovima.

7. Odaberite datum vjenčanja (provjerite da li je tada slobodan termin u crkvi i kod matičara, te da li vi, vaš zaručnik, netko od kumova ili roditelja, ima baš tog dana neku neodgodivu obavezu).

8. Rezervirajte termin kod matičara, pa u crkvi (ako se ženite i u crkvi). Zašto tako rano? Ne zaboravite da ćete morati proći i crkvenu predbračnu pripremu, tzv. “Zaručnički tečaj”. Ako mislite da vas nema što o braku naučiti svećenik koji se ionako nije nikad ženio, moramo vam reći da je u te razgovore obično uključen i psiholog, te barem jedan bračni par. Ako vam se žuri, ili jednostavno volite cirkus, idite u Las Vegas, gdje vas isti dan može vjenčati tip obučen kao Elvis Presley (ili Miki Mouse ako vam je draže).

9. Rezervirajte restoran (hotel, šator, vatrogasni dom, ili neki drugi prostor) u kojem će se održati svadbena svečanost (vodite računa da prostor bude dovoljno velik za sve goste - zato ste već ranije, u točki 5. napravili popis gostiju).

10. Bilo bi dobro da počnete listati magazine s vjenčanicama i pokušate izabrati onu iz snova.

11. Ne zaboravite na cipele! Louboutin vas sigurno neće razočarati. Cijena je znatno viša od cipela u kineskom dućanu, ali će zato svima zastati dah kad vas vide u njima).

11 mjeseci prije vjenčanja

1. Angažirajte fotografa i video snimatelja koji će snimati vaše vjenčanje i samu proslavu. Pogledajte najprije njihove prijašnje radove i vidite da li vam se taj stil sviđa.

2. Naručite tortu (dobro, za tortu je možda ipak malo prerano, ali amerikanci tvrde da je baš jedanaest mjeseci prije vjenčanja pravo vrijeme za to).

3. Kad smo već kod torte i svih tih silnih kalorija, možda je upravo sad vrijeme za trenutak istine. Stanite pred ogledalo i kritički odmjerite svoj stas. Ako su valovi sala koji prekrivaju vaš trbuh i bokove takvih dimenzija da bi vaša vjenčanica trebala biti barem četiri do šest konfekcijskih brojeva veća od onih na manekenkama, možda bi bilo dobro da razmislite o laganoj djetici, uz možda pokoji odlazak u teretanu.

4. Odaberite svoj tim (kuma, kumu, djeveruše, itd. Po mogućnosti odaberite vedre i pozitivne osobe, jer ćete i bez raznih pesimista i “mrguda” imati dovoljno problema.

10 mjeseci prije vjenčanja

1. Odaberite vjenčanicu! Naravno, nepotrebno je napominjati da to mora biti neka od koje će svima zastati dah! Ako vjenčanicu šivate, računajte da krojačici treba i do 4 mjeseca. Ako ju pak uzimate u najam, imate još dovoljno vremena.

2. Amerikanci kažu da je sad vrijeme za odabir jelovnika i pića u suradnji s ketering servisom. Ukoliko planirate dovlačiti vlastitu hranu i domaće vino koje je vaš otac sam radio, uz korištenje vrlo malo vode, kemikalija i šećera, te skoro četvrtinu pravog grožđa (za koje nije sigurno da će se svakom svidjeti, ali je sigurno da će svakog boljeti glava) preskočite ovu točku.

3. Dogovorite s vašim cvjećarom cvijeće za svadbu (buket za mladenku, ukrase za crkvu i dvoranu, ukrase za revere mladoženja i kumova, gostiju, itd). Da ne bi bilo zablude, za sada se samo dogovarate. Ako vam odmah isporuče cvijeće, za deset mjeseci će sigurno uvenuti. Osim ako uzmete plastično.

9 mjeseci prije vjenčanja

1. Ako se odlučite za darove, napravite listu (kod nas je u novije vrijeme zavladao običaj da se mladenci daruju samo novcem, pa ako je to slučaj i kod vas, lista poželjnih darova je suvišna).

2. Odaberite vjenčano prstenje.

3. Potvrdite jelovnike i karte pića s ketering servisom (možda je ova ideja ipak prerana).

4. Počnite razgledavati brošure turističkih agencije u potrazi za idealnim odredištem vašeg medenog mjeseca. Ako planirate vjenčanje usred turističke sezone, rezervirajte hotel na vrijeme.

8 mjeseci prije vjenčanja

1. Dogovorite sve za ceremoniju vjenčanja (usluga, glazba, ukrasi, itd.).

2. Ako ćete se vjenčati i u crkvi, a vaš svećenik je dovoljno liberalan da prihvaća novotarije, dogovorite glazbu koja će svirati za vrijeme crkvenog obreda. Ako očekujete probleme s rodbinom ili bivšim partnerima, probajte nagovoriti svećenika da preskoči pitanje: “Ako netko ima nešto protiv ovog braka neka to kaže sada, ili neka šuti zauvijek.” Ako mu je to neprihvatljivo, predložite mu da izbaci samo sredinu i kaže: “Ako netko ima nešto protiv ovog braka neka šuti zauvijek.”

3. Sad je vrijeme odabira haljina za djeveruše. Dobro pazite da haljine budu jako ružne kako bi vi mogli zablistati!

7 mjeseci prije vjenčanja

1. Naručite pozivnice u štampariji (za oženjene ili parove biti će vam potrebna samo jedna pozivnica). U Engleskoj i Americi su popularne tzv. “Save the date” pozivnice, kojima budući mladenci obavještavaju potencijalne goste da se pripreme na vrijeme i rezerviraju datum kada će biti vjenčanje.

2. Ako mislite poslije svadbe dijeliti nepojedene komade torte gostima (da ih odnesu kući), naručite kartonske kutijice za kolače s imenima mladenaca i datumom vjenčanja.

6 mjeseci prije vjenčanja

1. Dogovorite prijevoz na dan vjenčanja (Limuzina? Kočija? Balon? Bicikl? Dobro, možda ne baš bicikl.).

2. Provjerite da li je dogovorena odjeća za mladenca i kuma. (Američki štos. Kod nas se kumovi sami brinu za svoju odjeću i uglavnom ćete ju prvi put vidjeti na samom vjenčanju, ako već niste vidjeli kuma u tom odijelu na nekom ranijem vjenčanju. Ili sprovodu).

3. Odaberite nakit za vjenčanje za vas i djeveruše (vidi opasku u prethodnoj stavci, osim onog o sprovodu).

4. Odaberite poklone zahvale i sjećanja na veliki dan, za djeveruše, kumove i roditelje, a možda i druge sudionike vjenčanja. (Također američki štos. Mi smo staromodni, a na Balkanu i bliskoj okolici se općenito smatra da su zapravo mladenci ti koji trebaju dobivati darove na dan svog vjenčanja.)

5. Ako vam se čini da počinjete gubiti razum, angažirajte agenciju za planiranje vjenčanja. To je skuplje, ali plaćate ih da se riješite problema.

5 mjeseci prije vjenčanja

1. Ako namjeravate promijeniti prezime, obavijestite na vrijeme banku, zubara, doktora, prijateljice, roditelje, itd. Prije nego što ih nazovete, razmislite da li želite uzeti muževo prezime ili zadržati svoje, ili uzeti oba (u tom slučaju razmislite o redoslijedu). Naravno, problem će biti veći ako vaš budući inzistira na tome da uzmete njegovo prezime, a ono zvuči smiješno, podrugljivo ili uvredljivo. Vjerojatno vam neće puno pomoći njegova tvrdnja kako su to prezime ponosno nosili i njegov otac, i djed, i pradjed, usprkos podsmjehu okoline. Imajte na umu da će promjena prezimena na vašim službenim dokumentima (osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, zdravstvena iskaznica, bankovne kartice, itd.) trajati barem nekoliko tjedana.

2. Rezervirajte hotel za vašu prvu bračnu noć. (U Americi je svadba najčešće u vrijeme ručka i ne traje baš dugo, pa imate dovoljno vremena za odlazak do bilo kojeg hotela kako bi prenoćili. Kod nas svadbe obično traju od poslije podne do idućeg jutra, u nekim krajevima i tri dana, pa ako već želite otići u neki hotel, bilo bi dobro da bude blizu mjestu na kojem se održava svadba.)

3. Odaberite vaš prvi ples. Izbjegavajte narodna kola, poskočice, salsu, rumbu, hip-hop, brake-dance, akrobatski rokenrol i sl. Držite se klasike. Bečki ili engleski valcer će biti najprikladniji. Kad smo već kod toga, ako vaš dragi pleše kao da ima dvije lijeve, ne bi bilo loše uplatiti nekoliko sati za početnike u školi plesa.

4 mjeseca prije vjenčanja

1. Obavijestite ketering servis o konačnom broju gostiju. Do sada su vam već vjerojatno svi koji misle doći na vjenčanje poslali potvrdne odgovore. Na škrtu rodbinu koja želi izbjeći trošak darivanja, ili na “prijateljice” koje žale što se baš vi udajete a ne one (i koje vaš uspjeh zbog zavisti ne mogu gledati izbliza) ionako ne treba računati.

2. Razradite plan sjedenja na svadbi. Prije toga morate raspolagati točnim podacima o veličini i izgledu dvorane, rasporedu, obliku stolova i broju sjedećih mjesta za stolovima. Neki vole strogo odvojiti rodbinu i uzvanike mladenke i mladenca, dok neke veseli da ih sve pomiješaju (kao, bolje će se upoznati). Ipak, na neke stvari treba pripaziti. Ne stavljajte za isti stol ljude koji su inače posvađani i ne pričaju međusobno već godinama. Usprkos vašoj dobroj namjeri i nadi kako će pozitivni duh uzvišenog događaja djelovati na njihovo spontano pomirenje, vjerojatnija je mogućnost da će nakon određenog broja čašica dobiti volju da se konačno međusobno razračunaju. Pa onda nemojte stavljati kronične pijance (dobro, znamo da takvih u vašoj familiji nema, ali možda ima u muževoj) za stol sa trezvenjacima, ili liječenim alkoholičarima, ili vašeg strica koji voli pričati proste viceve za isti stol s župnikom, opaticom ili malodobnom djecom.

3. Posjetite frizera i raspravite o mogućem izgledu vaše vjenčane frizure. Ako ste već nabavili ukrase za kosu koje mislite nositi na vjenčanju (veo, tijaru i sl.) ponesite ih sa sobom.

4. Isprobajte vaš vjenčani make-up. Ako niste zadovoljni rezultatom u kućnoj radinosti, pozovite prijateljicu koja je majstor šminke, ili jednostavno otiđite u profesionalni salon za uljepšavanje.

3 mjeseca prije vjenčanja

1. Pošaljite pozivnice barem 6 tjedana prije vjenčanja.

2. Napravite popise onih koji su prihvatili poziv na vjenčanje i onih koji su ga odbili. Pažljivo ga proučite. Ako su među onima koji su prihvatili vaš poziv (ili su se sami pozvali) neki koje ne bi rado vidjeli, tu ne možete ništa napraviti. Ako su među odbijenicama i neki dragi ljudi za koje bi rado da svojom prisutnošću uveličaju vaš najsvečaniji dan, nazovite ih osobno, vidite u čemu je problem i probajte ih nagovoriti da dođu.

3. Ako živite u Americi sad će već početi dolaziti vjenčani darovi, pa je red da svima pošaljete zahvalnice. Ako ste se odlučili za domaću verziju sa solarnom varijantom (lovu na sunce), preskočite ovu gnjavažu.

4. Dajte napokon ketering servisu konačan broj gostiju. (Prerano?)

5. Provjerite raspored sjedenja gostiju. Ponovno.

6. Dovršite planove za medeni mjesec. Ponovno.

7. Počnite pripreme za momačku večer. Zapravo pustite vašeg dragog da on počne pripreme za momačku večer. Nikako (ponavljamo NIKAKO) se ne miješajte u to. Jer kao što se vaš dragi nije miješao u odabir vjenčanice, odijela, prstenja, lokacije za proslavu, odabir muzike, cvijeća, ili bilo čega u vezi s vjenčanjem, ne miješajte se niti vi u ovu, jedinu preostalu oazu muške slobode, prije ulaska u bračnu tzv. “da” fazu vašeg odnosa, u kojem on može sasvim slobodno i do mile volja ponavljati rečenice tipa “da,draga”, “naravno, draga”, “kako ti želiš, draga”. Jer ako se umiješate u organizaciju momačke večeri, vrlo je vjerojatno da ćete postavljati razna tipično ženska, svakom momku potpuno nerazumna pitanja, tipa: “A što će vam toliko alkohola?” ili (obično histeričnim glasom) “Striptizeta? Kakva striptizeta!!??”

8. Vi se za to vrijeme možete baviti pripremama za djevojačku večer.

2 mjeseca prije vjenčanja

1. Pitajte zaručnika da li je nabavio prstenje, odijelo za vjenčanje, cipele i sve ostalo. Da nije slučajno zaboravio rezervirati hotel za prvu bračnu noć ili putovanje za medeni mjesec? Ako na medeni mjesec idete u inozemstvo, provjerite trebate li za tu zemlju viza, a ne bi bilo loše i promijeniti nešto novca u lokalnu valutu.

2. Provjerite vaš kompletni vjenčani izgled (što bi se domaći reklo outfit), a što uključuje vjenčanicu, cipele, veo, nakit i donje rublje (preporučamo seksi).

3. Vjenčanje je blizu, ali ne ide sve kako treba? Agentica za organiziranje vjenčanja vam određuje što da radite, gdje i kad će se što događati, kako će što izgledati, kakva će biti glazba, vaš make-up, a da vas uopće ne pita? Budući suprug se izgubi kad god treba nešto napraviti, djeveruše su jogunaste, a već dogovoreni aranžmani se otkazuju. Ako primjećujete ovakve znakove, vrijeme je da uzmete stvari u svoje ruke!

1 mjesec prije vjenčanja

1. Isprobajte ceremoniju vjenčanja (ako niste u Americi, ne trebate).

2. Ako slijepo kopirate američke običaje, a nije vam dovoljno ono “u dobru i zlu dok vas smrt ne rastavi”, natjerajte vašeg dragog da napiše bračne zavjete, kako bi se mogao javno osramotiti pred svim svojim prijateljima, čitajući ih na dan vjenčanja. Naravno, i vi morate napisati svoje zavjete. Ako niste baš romantični ili pretjerano zaljubljeni, podsjećamo vas da ovo nije ona ceremonija kod koje morate najprije izjaviti da ćete govoriti istinu, samo istinu i ništa drugo osim istine. Glavno da je romantično.

3. Provjerite da li se na dan vašeg vjenčanja očekuje povećani promet i gužva na putu do mjesta vašeg vjenčanja.

4. Pošaljite vašu prtljagu za medeni mjesec na recepciju hotela u kojem ćete provesti prvu bračnu noć. (Čini se da to u Americi funkcionira. Ne vjerujemo da ćete kod nas naći hotel koji bi bio voljan čuvati vašu prtljagu mjesec dana. A osim toga, što ćete nositi za to vrijeme?)

5. Provjerite da li imate svu odjeću i modne dodatke za najljepši dan. Obucite vjenčane cipele i hodajte malo po kući, kako ne bi tek na dan vjenčanja otkrili da vas previše žuljaju.

6. Provjerite u praksi frizuru koju ste odabrali za vjenčanje. Podsjetite vašeg zaručnika da ode na šišanje.

7. Podsjetite zaručnika da napiše svoje zavjete. (Znamo da smo to već spominjali ranije, ali možete biti sigurni da ih još nije napisao)

8. Ako ste sasvim poludjeli ili samo volite oponašati besmislene američke običaje, na dan vjenčanja (za sreću) morate imati nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo. To dovoljno glupo zvuči i na engleskom, ali tamo se barem izvorno engleska dječja pjesmica s kraja 19. stoljeća rimuje: “Something old, something new, something borrowed, something blue”. Zašto baš plavo? Zato jer je teško naći riječi koje se rimuju sa “new”. U Americi redovito izostavljaju zadnji stih pjesmice (koji se također rimuje s “new” i “blue”) a koji glasi: “and a silver sixpence in her shoe”. Vjerojatno to nije zato što bi novčić u cipeli mladenku žuljao, već zbog toga što više nitko ne može nabaviti engleski srebrni novčić od 6 penija. Ako baš inzistirate na tom običaju, nije mu teško udovoljiti. Na primjer, stari ste vi, novi vam je budući muž, a posuditi možete bilo što (npr. ukosnicu). Jedino budite oprezni s plavim. Ne bi baš bilo zgodno da vaš budući, koji je inače hajdukovac, prve bračne noći otkrije kako nosite plave dinamove gaćice.

Veliki dan je stigao!

1. Ne prepuštajte ništa slučaju. Provjerite ima li kum prstenje kod sebe. Usput provjerite da li je dovoljno trijezan da ne ostavi prstenje negdje na šanku. Ako nije, probajte ga otrijezniti hladnom vodom ili kockicama leda. Ako to ne uspije, dajte prstenje kumi. (Savjet: provjerite da li je ona trijezna).

2. Samo da vas podsjetimo. Na pitanje: “Uzimate li …? “, trebate odgovoriti s “DA”.

I na kraju najvažnije. Opustite se i uživajte u vašem najljepšem danu! Ipak ste tog dana samo vi princeza!

Dan poslije

Napokon je sve prošlo! I sad dvije dobre vijesti:

  1. Idete na medeni mjesec.
  2. Nakon godinu dana mučenja, napokon možete prekinuti s PROKLETOM dijetom!
Preuzeto sa:- http://ludavjencanja.com