LEKSIKONI

VEDRI DUH

Svatko ima svoje mišljenje i nekakvu "definiciju" ljubavi, u odnosu na iskustva koja je proživio. Pročitajte najsmješnije definicije ovog osjećanja, koje su smislili korisnici stranice "Urban Dictionary". Urban Dictionary osnovan 2001. godine jedan je od najpoznatijih online-rječnika čije definicije pišu korisnici. Zamišljen je kao rječnik slenga, no, kako korisnici definiraju pojmove koji su njima važni, definirane su i standardne riječi, poznate osobe, televizijske serije, filmovi, države i mnogi drugi pojmovi koji nisu sleng. Isto tako definirane su i novotvorenice, skraćenice te različiti znakovi koji se koriste u komunikaciji pisanim putem. Kako bi potpuno opisali neku riječ korisnici su uz neke riječi stavili sliku koja opisuje pojam ili pak izgovor te riječi. Trenutno (kraj 2017. godine) rječnik sadržava 1390 definicija riječi "love":


 

Dok jedni misle da je to igra odnosno prirodni način da nagovorite ljude na reprodukciju, drugi smatraju da je ljubav ili strašna bolest ili blagoslov.

Za jednog korisnika ljubav je način na koji nam priroda stavlja do znanja da čak i kada smo sretni, možemo osjećati i bol istovremeno.

Ljubav je kada možete biti smotani zajedno i da vas nije briga što ljudi iz okruženja pričaju.

Neki smatraju da je ljubav stanje kada možete da budete "švorc" zajedno, a ima i onih koji vjeruju u bajke, pa je "ljubav prokletstvo zbog koga je nesretan cijeli muški rod".

Jedan broj dama možda će se pronaći u definiciji koja kaže da je to oblik amnezije kada djevojka zaboravi da postoji 1,2 bilijuna drugih momaka na svetu.

"Ona situacija kada srce neće poslušati mozak koji mu govori da ušuti".

Jedan od korisnika ljubav promatra kao najblaži oblik demencije, dok se drugi nadovezuju definicijom ljubavi kao socijalno-prihvatljivog oblika zavisnosti.

Neki, pak, za ovo osjećanje traže i znanstveno objašnjenje: "Ljubav je ljudska emocija koju izaziva disbalans serotonina u mozgu".

Ovo osjećanje, za nekoga je "rijetka disfunkcija koju uzrokuje interakcija s drugom osobom".

Ljubav je i poželjna disfunkcija srca koja oslabljuje mozak, dovodi do sjaja u očima, crvenila na obrazima i visokog krvnog pritiska.

Možda najduhovitija definicija glasi: "Zarazna, neizlječiva bolest, koja pogađa um, a nekad i tijelo. Simptomi uključuju: nepromišljenost, vlaženje očiju, bol u grudima i povećanu potrebu da budete s onim tko vas je zarazio".