LEKSIKONI

VEDRI DUH

Muškarac i sport: Nedjelja, divno vrijeme za šetnju.Umjesto toga, on navlači zavjese i pali TV da gleda Formulu 1. I dok napolju grije sunce on sa Šumaherom vrti u krug : brmmmm...

Muškarac i romantika: Pripreme za prvi sastanak: naći ćete se u 20h; u 19:30, on se tušira i brije; u 19:35 obuva cipele, onda malo gleda TV i u 19:55 izlazi iz kuće...

Muškarac i njegov odraz u ogledalu: On uvijek ima dobro mišljenje o sebi. Dobro, možda nema mnogo kose..Ima masnih naslaga...Trebalo bi mu nešto kondicije, ali inače? Inače nema nijednu manu, osim što je blijed, staromodan, neuredan i uvijek u pohabanoj odjeći.

Muškarci i muški razgovori: Susret dvojice muškaraca. Prvo pozdrav (čista sreća!), drugo, vic. Treće, analiza aktualnih događaja iz oblasti sporta, automobilizma, politike, filma, razgovor o starim ortacima i ništa više. Ako se baš dobro poznaju, možda će jedan pitati: "Što ti radi...?", a drugi reći: "Nemam pojma, otišla je nekud"!

Muškarci i kultura dijaloga: Postoji ograničen broj razloga zašto je uvijek on u pravu, a ona nikada: 1) Nemaš pojma; 2) Ne histeriziraj odmah; 3) Ne moraš odmah vikati; 4) Ne vičem!; 5) Da nemaš menstruaciju?

Muškarci i tehnika: "Ne diraj to! Pazi! Neee!" Ovaj vrisak može biti upućen samo osobi ženskog spola, po definiciji tehnički neobrazovanoj. U opasnosti ne mora biti novi muzički stup, već, recimo, kasete sređene, zaboga, po abecednom redu. Za takvu svetinju potreban je stručan pristup...

Muškarci i automobili: Koja ulica.? To za njega nije problem! On ne odustaje. Zašto bi pitao nekoga? Ne treba njemu ni plan grada, niti je potrebno da zaustavi nekog prolaznika. Do posljednje kapi benzina on će tražiti prokletu ulicu - pa ko preživi.

Muškarac i frižider: On otvara frižider u svom momačkom ili privremeno takvom stanu. Bulji u hladnoću, ali ne vidi ništa. Zato što nema što da se vidi. Ledena pustinja. Nekoliko poluizgladnjelih bakterija dosađuje se u kutiji za jaja. Na gornjoj polici dvije flaše piva, čaša senfa, sardina i ostaci pice. Šteta...On se češka po glavi. Zašto ona mjesta gdje se svinje i krave kupuju na dijelove ne rade noću?

Muškarac i telefon: "Jesi li tu? Navratit ću. Ne,to ne mogu!", i kraj priče. Maženje preko telefona? Ne dolazi u obzir! Zamisli, pored mene stoji kolega, a ti navalila. Što, da li te volim! Ma, budi zadovoljna ako ti kažem: "Čujemo se..."

Muškarac i ljubav: O ljubavi se ne priča. Ako je baš zaljubljen do ušiju, možda će reći ortacima: "Fina je..."