LEKSIKONI

VEDRI DUH

1. Trgovac snovima

Poštanski službenik koji želi biti stand-up komičar na jednu noć. Biznismen koji želi provozati teretni vlak kroz zapadne zemlje. Psihijatar koji želi 20 spojeva s 20 djevojaka iz 20 različitih zemalja. Kako to ostvariti? Time se bave trgovci snovima, odnosno fantasy brokeri, čiji je posao da vam snove pretvore u javu. Tvrtke koje se bave ovim poslom nastale su u Chicagu, a njihov je posao u posljednje vrijeme doživio pravi boom. Svi koji žele ostvariti svoj san, za to će zadovoljstvo morati izdvojiti 150 dolara.

2. Sakupljač loptica

Sakuplja sve vrste loptica - zagubljene, i one koje to nisu, košarkaške, golf-loptice i ostale kako bi se područje rekreiranja održalo čistim.

3. Lovac na mrave

Iskopava žive mrave koji se koriste za uzgoj na farmi mrava.

4. Sakupljač mozgova

Ne misli se na osobu koja organizira sastanke na vrhu vodećih kompanija, već na jadnike koji polažu životinjske glave na stolove ili kuke u klaonicama, a zatim odvajaju i skidaju kosti lubanje i na kraju iz nje vade mozak...

5. Šumar-vatrogasac (Forestfire Lookout)

Ovo, na hrvatski jezik teško prevodivo zanimanje savršeno je za vojničke tipove koji se ne boje visine. Posao se sastoji od čučanja u tornju nacionalnog parka ili šumskog rezervata i pravovremenog opažanja bilo kakvih znakova potencijalnog požara. To je često i vrlo usamljeno zanimanje. Amerikanci su godinama na te poslove primali tek vjenčane parove.

6. Ocjenjivači mirisa

Njihov se posao sastoji od cjelodnevnog mirisanja pazuha kako bi pomogli pri ocjenjivanju učinkovitosti djelovanja pojedinog dezodoransa.

7. Uzgajivači matica

Uzgajaju kraljice-pčele.

8. Razbijači jaja

Jednostavno razbijaju jaja o ploču, a zatim sadržaj ulijevaju u poseban uređaj koji odvaja žumanjke od bjelanjaka, kako bi se oni mogli upotrijebiti u raznim prehrambenim proizvodima.

9. Chicken Sexer

I uz najbolju volju, nismo znali kako prevesti ovo zanimanje. A radi se, zapravo, o gledanju u pišu malim pilićima kako bi se ustanovilo jesu li dečki ili cure i njihovom sortiranju.

10. Glačar nabora

Ove osobe po cijele dane peglaju nabore na cipelama koje se izrađuju kako bi one bile savršeno glatke kada dođu u prodaju.

11. Serviser golf-palica

Serviser golf-palica skida sloj s palica za golf, a nakon toga stavlja celuloidnu traku na njih kako bi kožni držak ostao na mjestu. Ili tako nešto...?

12. Dimnjačar

Iako zanimanje dimnjačara u Europi postoji već stoljećima, i iznimno je cijenjeno, u Americi ono skoro pa ne postoji. U Švedskoj tek nakon dvije godine učenja dimnjačari mogu dobiti dozvolu za samostalno obavljanje posla.

13. 'Njušači' jaja

Mirišu jaja iz potrganih paketa kako bi ustanovili jesu li pokvarena.

14. Okretači jastuka

Okreću jastuke na pravu stranu i zatežu navlake na njima kako bi izgladili nabore. Nas zanima rade li oni u fušu?

15. Uskršnji zeko

Treba poboljšati prodaju u trgovinama, na konvencijama i izložbama, a često ga se može naći i u bolnicama, gdje razveseljava pacijente, te na privatnim zabavama.

 

Preuzeto sa: www.vicevi.hr