LEKSIKONI

VEDRI DUH

(prema: Radić, Drago."Informatička abeceda")

Student: Osoba profinjenog ponašanja (i izgleda ako je ženska) kojoj je osnovni cilj da dokaže profesoru ili predavaču, ili kome već, da odlično prepoznaje materiju na koju se pitanje odnosi, iako zna da o tome nema pojma. Vrijeme dokazivanja nije upitno. Sva su sredstva u ovom obračunu, osim galame i fizičkog kontakta, dozvoljena.

Demonstrator: Osoba s kvalitetnim studentskim iskustvom, prikriveni profesorov najljući neprijatelj, čega ovaj nije ni svjestan jer ga je izabrao za demonstratora (tko mu je kriv, još ga i plaća). U načelu vrlo fina osoba i etički i estetski, što ne znači da pripadnici muškog spola moraju nositi minice. Navedeno, glede minica, moglo bi se eventualno razmotriti kod muške populacije ako se redovno koristi postupak depilacije. U dosadašnjem iskustvu navedeno nije zaživjelo.

Novak: U osnovi tek svršeni student-ica ustanove. Iskustvo stiče pobirući dobre i loše savjete od nadređenih kao što su asistenti i profesori. Mnogo gora situacija može nastupiti ukoliko savjete sluša od podređenih, kao što su laboranti i viši tehničari ili ne daj Bože referenti za čistoću. Opterećen je zakonskim zahtjevima glede doktorata i magisterija te gotovo svaki stoga izgleda smotan.

Asistent: Predstavlja službenu barijeru profesora. Moguće ih je više. Oni su nastali kao rezultat neuspjele genetske manipulacije novaka. Vječno su u izravnom sukobu sa studentima glede konzultacija. Studenti im se zbog njihove predanosti, odužuju na način da ih uključuju u tehnologijade gdje su odgovorni za sve čudne i manje čudne avanture studenata. Stoga ne čudi da su nervozni (nepoznato je koristite li veće količine diazepama ili acetilsalicilne kiseline).

Docent: Obavezno mora ispunjavati formalne uvjete, kao što su na primjer doktorski rad i znanstveno istraživanje objavljeno u CC-u (u ovom slučaju se ne misli na muhe). Za svoju dušu se priprema za nastup na predavanju iz kojeg se može zaključiti, je li prikladan za provođenje predavanja (možda više njih, u slučaju da ne zadovoljava kriterije). Na kraju, oa postaje zreo, dobije svoj predmet (što se ne događa svaki put), i postaje očito predstavnik studenata.

Profesor: Osim titule koja donosi veća ili još veća primanja (redovni ili izvanredni ili što već), to je osoba koja putem predavanja i seminara mora 'uliti' u studenta što više znanja pri čemu se ne smiju koristiti sredstva prisile ili pomagala (kao ljevak recimo). Podrazumno je studentov prirodni neprijatelj. Kako pripada znanstvenoj eliti redovito je u 'ratu' sa studentima na više ustanova.

Stručni suradnik: Osoba nekakvih stečenih kvalifikacija od SSS do VSS. U suštini osoba koja obavlja sve ono za što mu nadređeni nemaju vremena. Vrlo često posjeduje velika znanja unutar svoje struke i zadaće mu često započinju s izrekom: 'To ćeš ti brzo, nije tebi to neki problem...'. Eh, tko mu je kriv kad je imao vremena to naučiti. Usporedivo na primjer sa situacijom kad zdravstveni doktor i medicinska sestra daju pacijentu injekciju. Pacijent je svakako naj.... Ne može doći na zelenu granu osim u slučaju ako se ne potrudi da i sam postane doktor.

Vanjski suradnik: Najkvalitetniji mogući oblik legalnog ostvarivanja dodatnih novčanih prihoda. Pali osobito na mjestima gdje nedostaje nastavnog kadra. Funkcionira otprilike ovako: održiš dva sata nastave na jednoj ustanovi, marendaš i odeš održat još dva na drugoj pa odeš doma. I tako tri puta sedmično i sve unutar radnog vremena.

Prodekan: Zajedno s dekanom predstavlja vodstvo ustanove. Lijeva i desna ruka dekana. Moguća je situacija s dvije desne ili dvije lijeve ruke. Uz pomoć stručnih službi, situacija se dodatno komplicira u lijevo ili u desno. Jedan skrbi za novac (s njim je potrebno biti u dobrim odnosima), a drugi je odgovoran za nastavu i proces edukacije (potrebno bježati od od njega). Problemi mogu nastati ako se grupi pridruže dodatni članovi po principu: "više babica, kilavo dijete".

Dekan: Bira se jednom u određenom razdoblju od strane znanstvene udruge. Osoba koja je zadužena za odnose s javnošću, ima pomagače i izvršitelje, ovisno o funkciji i položaju, i nema vremena za redovite aktivnosti, jer je zauvijek zauzet s datotekama i mapama.Tipičan primjer sezonskog radnika na duže razdoblje.