LEKSIKONI

VEDRI DUH

Svatko tko iole poznaje računala ima puno razloga da bude nezadovoljan dok gleda filmove u kojima se oni pojavljuju. Ovo su neke od nebuloza koje možete vidjeti:

▪ U Word procesorima se ne vidi kursor.

▪ Junaci otkucaju cijeli tekst a da uopće i ne upotrijebe space-bar.

▪ Na monitorima su slova veličine 2-3 cm.

▪ High-tech računala, kakve imaju NASA,CIA ili neke druge vladine institucije, imat će super korisnički-orijentiran grafički interfejs. Ako ne, onda će razumjeti svakakve komande ukucane slobodnim govorom. Na primjer, da bi ste došli do najpovjerljivijih tajnih fajlova, trebate samo ukucati "ACCESS ALL OF THE SECRET FILES" ("Dosje X"). Ili da bi ste ubacili destruktivan virus, koji će uništiti cjelokupnu izvanzemaljsku civilizaciju, trebate jednostavno ukucati "UPLOAD VIRUS" ("Tvrđava" i "Dan Nezavisnosti").

▪ Sva računala su povezana. Možete doći do informacija sa zlikovačkog računala čak i ako je isključen.

▪ Sva moćna svjetska računala zapište svaki put kada pritisnete taster, ili kada se promijeni ekran. Neki čak i uspore ispisivanje teksta na ekranu, da bi povećali tenziju. Apsolutno najmoćniji umiju i emulirati zvuk matričnog pisača dok se tekst ispisuje na ekranu.

▪ U unutrašnjosti svakog računala se nalaze gomile tabli i lampica koje se pale i gase. Ako se nešto pokvari, iz računala počnu sijevati iskre, dimiti se, ponekad sijevne neki blic iz unutrašnjosti, i na kraju računalo maestralno eksplodira, bacajući glavnog junaka 5m od mjesta gdje je stajao.

▪ Kada junak završi s kucanjem izvještaja, jednostavno isključi računalo, i ne pomišljajući da snimi dokument ("Dosje X").

▪ Svaki "haker" može upasti u najčuvanije svjetske baze podataka za pet minuta rada, a može i pogoditi tajnu šifru iz 2 pokušaja.

▪ Poruka "PERMISSION DENIED" ima i "OVERRIDE" funkciju (npr "Demolition men").

▪ Kompleksni proračuni i učitavanje ogromnih baza podataka su gotovi za najviše 3 sekunde. Modemi u filmovima izgleda rade brzinom od bar 2 GB/s.

▪ Kada se elektrana, raketno postrojenje ili tako nešto pregrije, sva računala u zgradi će eksplodirati zajedno sa samom zgradom (dok junak u prvom planu istrčava i baca se na zemlju).

▪ Ako pokušate pokrenuti kriptirane fajlove, automatski se pojavi prozor gdje trebate ukucati lozinku.

▪ Bez obzira kakav disk je u pitanju (hard disk, CD, disketa...), čitljiv je sa bilo kog računala na svijetu. Svi programi rade na svim platformama. Što su računala naprednija, imaju više dugmića koji se pale i gase ("Osmi Putnik 2"). S druge strane, svaki korisnik mora biti vrhunski ekspert, jer ni jedno dugme nema natpis čemu služi.

▪ Sva računala, bez obzira koliko su mala, imaju super-moderan-aktivno-3D-animiran-foto-realističan video displej.

▪ Laptop računala, iz nepoznatih razloga, uvijek imaju high-tech opremu za video konferenciju, ili videofon, i performanse u rangu CRAY superračunala.

▪ Kada god lik pogleda u displej, slika je toliko svjetla, da se projektira na njegovo/njeno lice ("Osmi Putnik", "Odiseja 2001").