LEKSIKONI

VEDRI DUH

Preuzeto iz: Mirjana Stefanović, Savetnik, Beograd 1979.

BARENJE DASE

Barenje načisto - Odstraniti odeću sa dase, očistiti ga od parazita i prljavštine i spustiti u lonac sa vrijućom vodom kojoj ste prethodno dodali na vrh noža sode bikarbone. Kuvati na tihoj vatri dok sasvim ne omekne.

Barenje na brzinu - Ako ste prezaposleni, rastrzani obavezama u domu i na radnom mestu, na putu ili izletu, za vreme vikenda ili prilikom kratke šetnje, nećete imati dovoljno vremena da dasu obarite načisto. U takvim situacijama preporučuje se barenje na brzinu: nepripremljenog dasu preliti vrelom vodom iz termosa koji u tu svrhu uvek nosite sa sobom u torbici.

Napomena: Ovako zbaren dasa ne može se ni u kom slučaju tretirati kao skuvan. Stoga ga treba konzumirati samo u vidu sneka, uz slani badem i žestoka pića.

 

DASA PRIPREMLJEN ZA ZIMNICU

Svaka dobra domaćica zna da je neophodno na vreme se obezbediti zimnicom. U tom cilju treba među dasama koje ste tokom leta obarili načisto odabrati takvog koji najviše odgovara vašem ukusu, vodeći pri tom računa o praktičnim svrhama u koje ćete ga na zimu upotrebljavati.

Nikako se ne povoditi za romantičnim impulsima. Izbegavati:
alamunje, ajgire, antihriste, alkoholičare, anemične;
vetropire, luftiguze, ludije, spadala;
protuve, pomerene, ćaknute, zvrknute, zevzeke;
jebivetre, udarene mokrom čarapom, šarmere i švalere po opredeljenju.

Za zimnicu su naročito pogodni:
Solidnjaci, ziheraši, niskočelci, mutavci, budale i karijeristi;
Daveži, drvendeke, uštogljeni;
Odmereni, odgojeni, šlifovani.
Tupadžije. Tikve.
Lupetala i lukavci, kao i deca iz boljih kuća i mamini sinovi, kad im mama umre.

Pošto ste ga obarili načisto, dasu za zimnicu treba staviti u dobro prokuvanu staklenu teglu, dovoljno veliku da se po njoj može slobodno kretati. Zasebno pripremite preliv od jednakih delova vode i šećera. Ovim slatkim sirupom zaliti dasu da potpuno ogrezne i odozgo posuti salicilom. Na kraju teglu zatvoriti celofan-papirom i čvrsto vezati kanapom, da dasa ne pobegne. Držati na skrovitom mestu do zime, kada će vam poslužiti za bacanje đubreta, donošenje uglja iz podruma, menjanje gumica na slavinama, brisanje sudova i obavljanje malog miliona korisnih kućnih poslova.

 

DASE ZA RAZONODU

Kao melšpajz, za vreme letnjih ferija, ili o novogodišnjim i drugim praznicima, možete sebe počastiti tzv. tipičnim dasom (za razonodu). Prilažemo nekoliko uputa:

Dasa ala parizjen: Mršavijeg crnomanjastog dasu okupati, izbrijati, podšišati i obući, da sve na njemu mu bude svileno i mirišljavo. Potom iseckati na sitno i bariti u kolonjskoj vodi. Servira se u mlakom stanju.

Mače: Bitna odlika tzv. mačića je da su mlađi od dvadeset pet godina i prijatni za oko i pod rukom. Boja, rasa ili stil odevanja variraju od slučaja do slučaja i ne igraju presudnu ulogu. Mačići se konzumiraju kao ostrige, u jednom zalogaju i bez žvakanja, pošto su prethodno bili podvrgnuti barenju na brzinu. Ne ostavljati za zimnicu, jer ne mogu duže da stoje.

Dasa na balkanski način: Odabrati što većeg dasu, tzv. grmalja (ručerde, nožurde, glavudža itd.). Ako nemate pri ruci odgovarajuću veličinu, uzmite manjeg pa ga naduvajte. Nalepiti mu brkove i ordenje, pa ga ispeći nad ognjištem, obešenog o verige. Balkanca treba peći na sedam vatri, potom nataći na glogov kolac i držati u vitrini ili na televizoru, isključivo kao ukrasni predmet.