LEKSIKONI

VEDRI DUH

Stoljećima su održavana vjerovanja u čudesnu moć djeteline s četiri lista. U Indiji su pronađeni na zidovima stijena reljefi ljudskih figura (čija se starost procjenjuje na oko pet tisuća godina) koje na sebi imaju simbol djeteline s četiri lista. Keltski svećenici Druidi imali su naviku nositi je uza se u namjeri da otjeraju zle duhove. Ta drevna tradicija u srednjem vijeku se pretočila u vjerovanje kako onaj tko je nosi uza se može izbjeći susrete sa zlom pa se prišivala na odjeću kako bi nositelja zaštitila od nesreće prilikom putovanja. Dok je u Kini bila simbol moći, u Irskoj ona je simbol praznika i državni je amblem. U Belgiji se i danas tvrdi da je treba nositi sa sobom na sud jer pomaže u uspješnom okončanju parnica. U Egiptu ona se poklanja mladencima na dan vjenčanja kako bi im zaštitila ljubav.

U srednjem vijeku je u zapadnom kršćanstvu djetelina s tri lista bila simbol sv.Trojstva, a u četiri lista prepoznaje se križ i četiri Evanđelja. Biblijom nadahnuta legenda pripovijeda, da je Eva po izlasku iz Rajskog vrta sobom ponijela djetelinu s četiri lista.

Tako je za Irce djetelina s tri lista pod utjecajem sv. Patrika čak postala nacionalni simbol, a kasnije je irski narod slijedeći svoje keltske pretke trolisnu djetelinu zamijenio onom od četiri lista kako bi si prizvao bogastvo, slavu, sreću i ljubav. Svake godine 17. ožujka slavi se Dan sv. Patrika i cijela je kuća ukrašena djetelinama. Na proslavi ovog dana djetelini s četiri lista se zahvaljuje što je ljude držala cijelu godinu dana podalje od loših uticaja.

Djetelina s četiri lista, rjeđi je pojavni oblik djeteline koji tradicionalno simbolizira sreću te se stoga koristio kao talisman, ali i kao grb gradova, plemićkih obitelji i država. Motiv djeteline s četiri lista postaje posebno popularan u Evropi od devetnaestog stoljeća gdje se počinje pojavljivati u nakitu, pa se vrlo često mogao vidjeti na ogrlicama, narukvicama, dugmadima i kravatama.

Prema pučkom vjerovanju, djetelina s četiri lista štiti onog tko je posjeduje od vila, štiti kuću i koristi se pri pripremi ljubavnih čarolija. Vjeruje se da s njenom pomoći čovjek postane jasnovidan i vidi vile i druga natprirodna bića. Djecu se podsticalo da je idu tražiti jer ona nisu mogla naljutiti vile koliko odrasli ljudi. Naime, drevna predaja otkriva kako vile ova travka magično privlači pošto navodno svoju snagu i mladost obnavljaju upravo uz pomoć njenih listova.

Smatra se da onaj tko bi je u ponoć našao navodno bi uskoro naslijedio veliko bogatstvo, a tko bi je držao u kući, u njegovu kuću nikada ne bi udario grom.

Djetelina s četiri lista iznimno je simbolična pa je kao takva idealan talisman. Mnogi ljudi misle da je ona nešto jedinstveno jer može pružiti zaštitu. Naime, to je talisman koji nas čuva od loše sreće i nezadovoljstva te pomaže u onim životnim trenucima kada nam treba motivacije i snage za krenuti dalje.

Legenda kaže, ako nađeš djetelinu s četiri lista, bit ćeš sretan cijelog života. Mnogi su zato pretraživali livade i vrtove u potrazi za tim zelenim simbolom sreće. No, više sreće donese ona djetelina koju slučajno nađete, nego one koje namjerno tražite, kaže pučka predaja. Kad pronađete srećnu djetelinu treba ju otkinuti noktima ili zubima, staviti je u svilenu maramicu i nositi ju uz srce, a o njoj nikome ne pričati. Bilo da je nosite uza se, pohranite između stranica neke knjige ili stavite pod krevet, ona će od vas odbijati zlu kob i privlačiti sreću.